Unge hjælper andre unge i Ry Hallerne

Ubold har modtaget følgende historier, der er skrevet af Martin Skaar Jacobsen.

Ry Håndbold har tradition for at bruge ungtrænere, og det er noget, alle lærer af og får en god oplevelse ud af 
ry Én eller flere gange om ugen møder en række børn og unge op i Ry Hallerne for at hjælpe yngre børn i klubben med at få en god træningsoplevelse. De er selv bidt af en gal håndbold, og de brænder for at vise, hvad de kan, lege med bolden og hjælpe de voksne trænere.

- Vi er tilspillere, forsvar og står for styrketræningen. Vi kan lære dem noget, og det er en rar fornemmelse at kunne give viden videre og gøre noget for andre, fortæller Marinus Plesner Skårup på 14 år, der er ungtræner på U12-pigernes tre hold i Ry. Både han og ungtræner Kasper Fibæk, der også er 14 år og træner U12-pigerne, har været på JHF-kursus for ungtrænere i efteråret, hvor de fik tip og tricks til den daglige træning.

Eftertragtede i klubben

I Ry Håndbold er der god tradition for at bruge ungtrænere for at få så smidig, sjov og lærerig en træning som mulig. Og ungtrænerne er eftertragtede blandt trænerne i håndboldklubben.

- Der er ofte rigtig mange børn på banen af gangen, og det er en stor hjælp, at ungtrænerne kan sætte nogle af spillerne i gang med noget, mens man selv fokuserer på en anden del med andre spillere, fortæller Natasja Thøgersen, der er én af U10-trænerne, som også benytter ungtrænere fra klubben.

To af dem er Noah Tabermann fra U14 og Alexander Theissen, der spiller U16. De tilbød sig selv til en frivillig trænergerning ved sæsonstart sidste år, fordi de havde set andre gøre det sæsonen før. Og de har ikke fortrudt.

- Det er fedt og hyggeligt, og så lærer vi at lære fra os og tage ansvar, siger Noah.

- De små kan lære noget, men vi kan også tage øvelser med os til vores egne hold, supplerer Alexander, der helt klart vil anbefale andre unge at melde sig som ungtrænere.


Brug for mange frivillige

Ry Håndbold er en breddeklub med næsten 300 medlemmer, så der skal bruges mange frivillige trænertimer for at få tingene til at ske.

Her er ungtrænerne en vigtig brik, da de har potentiale til at blive morgendagens voksentrænere.

- Det er en kultur, som vi meget ønsker at bevare, fordi det ikke altid er nemt at skaffe trænere nok. Og så er det jo slet ikke så dårligt at lære i en tidlig alder at bidrage til lokalsamfundet som frivillig, fortæller Peder Vejsgaard, der er sportslig ansvarlig i Ry Håndbold.

Hvert år kårer Ry Håndbold Årets Ungtræner for at vise det gode eksempel og kreditere den unge for en ekstraordinær god indsats gennem sæsonen.

Sidste år var det Carsten Trige Bojsen, der løb med den anerkendelse. I dag er han selv seniorspiller på serie 3 i Ry og har efterhånden dyrket håndbold i 12 år.

En læreproces

For ham var det først og fremmest bare hyggeligt at være ungtræner, men der var også en læreproces i det. For én ting er at kunne det selv, en anden ting er at kunne vise andre, hvordan de skal gøre.

- Det bedste, jeg har fået ud af at være ungtræner, er at se spillerne blive bedre og bedre - at vide, at jeg har gjort en forskel for børnene og deres lyst til at spille håndbold, siger Carsten Trige Bojsen.