10 år gammel blog er stadig aktuel

I 2012 advarede daværende ungdomslandsholdstræner Claus Hansen om, at "klubbernes charmeoffensiv sker for ofte på bekostning af de unge spillere". Hans argument holder den dag i dag

På Ubold er vi faldet over nedenstående blog, som daværende ungdomslandsholdstræner Claus Hansen skrevet i 2012. Den situation, han beskriver, har vel aldrig været mere aktuel end i dag. Derfor dette genoptryk.

"Klubbernes charmeoffensiv sker for ofte på bekostning af de unge spillere." Ny blog fra Claus Hansen.

Når man er ungdomslandstræner, mærker man, hvor mange overvejelser spillerne gør sig inden de skifter klub. Er det nu det rigtige sted for min udvikling? Er jeg klar til at flytte hjemmefra? Kan jeg falde til på det nye gymnasium? Kan jeg slå til på banen og indfri forventningerne?

Tankerne er mange, og spillerne er usikre. Det, de allermest har brug for, er tryghed i de nye rammer, en oplevelse af at der er styr på de grundlæggende ting, men også at klubben har tålmodighed til at vente på, at de finder sig til rette og slår igennem. Og det tager som regel længere tid i forbindelse med et klubskifte, end i den klub, hvor man har spillet flere sæsoner som ungdomsspiller.

Derfor undrer det mig, at man ugentligt skal læse pressemeddelelser fra klubber, hvor de – uden tvivl for at vise sponsorerne, hvor attraktive de er for de unge talenter, og hvor indgående kendskab de har til talentmassen i Danmark – smører tykt på i forhold til talenternes evner og potentiale og puster talenter op til noget de måske ikke er – endnu.

Tilbage står spilleren, det unge talent, taget som gidsel i klubbens charmeoffensiv og skal leve op til nogle skyhøje forventninger, der ligger på skrift og kan hentes frem igen og igen ved senere lejligheder.

Det er i mine øjne et helt urimeligt og umenneskeligt pres at lægge på teenagere, der skal stå på mål for klubbens udtalelser over for tidligere medspillere, nye og gamle klassekammerater og på alle mulige sociale medier. Det kræver sin mand at kunne stå for det pres, og det er min erfaring, at mange af spillerne virkelig føler sig trykkede, når de på den måde bliver skydeskiver.

Det er dejligt, at klubberne vil talentudvikle, men hvis man virkelig vil tage spillerne seriøst, så bør hensynet til den enkelte spillers tarv veje tungere end hensynet til klubbens image og sponsorerne.

Generation 24