Amerikanske U-landsholdsspillere udlever håndbolddrøm på højskole i Ikast

Joey Williams, Zac Rietz og Kevin Grusinsky er rejst til håndboldens hjemland

Ubold har modtaget følgende fra ISI:

USA tager langt tilløb til håndbold. Men sporten spirer, og lige nu stortrives tre unge amerikanske u-landsholdsspillere i Danmark. Som elever på en dansk højskole fyldt med håndbold og som tilskuere til VM i håndbold

- At være i et miljø, hvor tusindvis af mennesker samles om håndbold, var en fuldkommen fantastisk oplevelse for os som amerikanere. I USA er vi heldige, hvis vi kan få et par af vores forældre til at komme til en kamp. Det var very cool at se nogle af verdens bedste spillere på banen. Den oplevelse findes vist ikke meget større. I USA er det tætteste man kommer stjerner som Mikkel Hansen og Niklas Landin Youtube, siger Joey Williams - efter at have været i Boxen i Herning for at opleve VM i håndbold.

Joey Williams kommer oprindelig fra Detroit, USA. Her er han ligesom som de fleste vokset op med klassiske amerikanske sportsgrene. Under OL 2012 får han øjnene op for håndbold. En sport han aldrig har hørt om. Hans interesse stiger, men at finde en håndboldklub i USA viste sig at være en udfordring. Her må spillerne ofte rejse langt for at være nok til at samle et hold. Men Joey Williams fandt en vej og dedikerede mere og mere tid til håndbold.

På den måde mødte han to ligesindede; Zac Rietz og Kevin Grusinsky, der også begge er ellevilde med håndbold. I samråd med en træner besluttede de sig for at rejse til håndboldens hjemland, Danmark, for at få det maksimale ud af deres håndboldtalent og samtidig indsamle vigtige erfaringer for at udvikle sporten derhjemme.   

Således nåede de tre amerikanske pioneres håndboldrejse ny højde ved årsskiftet. Her begyndte de som elever på håndboldlinjen på ISI idrætshøjskole i Ikast. For første gang i en klassisk håndboldkultur, hvor ingen stiller spørgsmålstegn ved brugen af harpiks, og hvor alle kender et fransk kryds.

- De fleste i USA aner ikke, hvad håndbold er. Når de først oplever sporten, siger mange: Wow, hvordan kommer jeg i gang med at spille? Desværre er der endnu ikke så mange klubber eller turneringer i USA. Men de få, der er, er meget imødekommende og klar til at hjælpe. Der er dog lang vej endnu, siger Joey Williams.

 

Med højskolen til håndbold-VM

På højskolen i Ikast er der tradition for at skaffe eleverne billetter til mesterskaber i Boxen i Herning. Derfor fik amerikaneren kort efter ankomsten til Danmark sammen med de øvrige højskoleelever en uforglemmelig oplevelse; af intensitet, jubel, teknik, taktik og ellevilde fans til håndbold vm i Herning. Kombinationen af 15.000 tilskueres medrivende begejstring og det personlige møde med de danske håndboldstjerner efter kampen, blev den foreløbige kulmination på et håndboldeventyr, som kun lige er begyndt. 

Herfra drømmer de tre spillere om at udvikle deres håndboldpotentiale på højskolen, og efter opholdet i Ikast at tage begejstringen med hjem til staterne. Så endnu flere amerikanere kan opleve glæden ved sporten:

- Med OL i Los Angeles i 2028 er der potentiale for at håndbold bliver endnu mere udbredt og anerkendt. Jeg håber, den erfaring som Zac, Kevin og jeg får fra højskolen, kan spille en rolle i den udvikling. I USA er det uofficielle motto for håndbold ”Spil håndbold, oplev verden”. Ved at spille håndbold får amerikanere en unik chance for at netværke med mennesker og lande, som rækker ud over, hvad de typiske amerikanske sportsgrene kan tilbyde, siger Joey Williams.

For mere amerikansk håndboldinspiration se Joey Williams’ Youtube-kanal: Joey Handball Vlog

 

Billedtekst:

Håndboldkampen i Boxen blev toppet med amerikanernes møde med den tårnhøje danske stjerne Nikolaj Markussen – fra venstre Joey Williams, Zac Rietz og Kevin Grusinsky

Generation 24