Belgiske mestre på besøg i Ry

Initia Hasselt Handbalclubs U17 og U19 drenge er i Danmark for at suge håndboldkultur til sig

I de seneste år har vi lært hollandsk håndbold at kende. Belgisk håndbold er til gengæld en nærmest helt ukendt størrelse.

I disse dage kan man imidlertid blive klogere. U17 og U19 drengene fra Initia Hasselt Handbalclub er med træner Tijl Habraken i spidsen på gæstevisit i Ry, hvor de træner, spiller kampe og får en række input, der blandt andet tæller et besøg hos BSVs ligaherrer.

Besøget fra Belgien er kommet i stand via Aksel Nørgaard, mentaltræner for Skanderborgs ligaherrer og underviser på en lang række internationale 'coachcamps' i regi af The Handball Academy. Tijl Habraken har deltaget i tre af disse camps.

- Oprindeligt var planen, at belgierne skulle bo på Idrætshøjskolen i Aarhus, men det passede ikke sammen med, at et nyt hold elever begynder nu her. Så jeg kiggede mig omkring i mig netværk og tog fat i Ry Håndbold, der greb bolden med det samme, fortæller Aksel Nørgaard, der har arrangeret nogle 'HR-forløb' med de belgiske ungdomsspillere.

- Det er sundt for os alle at stifte bekendtskab med andre (håndbold)kulturer. Håndbold er også en måde at bygge internationale broer på, og man kunne jo forestille sig, at de belgiske drenge fik besøg fra Ry, lyder det fra Nørgaard.

Store forskelle

Om det sker, er uvist, men sikkert er det, at Tijl Habraken er begejstret for dansk håndbold.

- Det er meget svært at sammenligne håndbold i Belgien og Danmark. I Belgien er fodbold og cykling de helt store sportsgrene, og vi har nogle helt, helt andre vilkår, end I har her i Danmark, fortæller den belgiske træner, der rent faktisk har to belgiske mesterhold og 10 landsholdsspillere med til Ry. 

- Et af problemer i Belgien er, at de folk, der ved noget om håndbold, ikke giver deres viden videre. Det gør I her i Danmark, og jeg er overbevist om, at det er en af årsagerne til, at I er så gode til håndbold, siger han.

Flerårigt projekt skal løfte

Initia Hasselt Handbalclub har efter dansk forbillede optimeret strukturen på træningen og tilbyder blandt andet morgentræning til en række skoleelever.

- Vi prøver via et flerårigt projekt at optimere træningen og klubben, fortæller Tijl Habraken og griner, mens han fortæller om en af de udfordringer, belgisk håndbold står over for.

- Spillerne i U17 og U19 må kun bruge harpiks i nogle regioner i landet. Det giver nogle ret specielle situationer, når holdene mødes, konstaterer han.

Ud over en tur til Holland, der i Belgien ikke for alvor regnes som udlandet, er turen til Danmark det første udlandsbesøg for drengene fra Initia Hasselt Handbalclub. Og de er vilde med det, fortæller deres træner.

- Alene de faciliteter, der er her i Ry, er noget, vi kun kan drømme om i Belgien, siger Tijl Habraken.

De belgiske drenge rejser hjem lørdag.

Generation 24