Boganmeldelse

Claus Hansen, der er DHF's talentansvarlige på drengesiden, har lavet følgende anmeldelse af bogen ”Når talent forpligter”:

Han har det ikke i sig – det bliver aldrig til noget!

Desværre er overskriften én man med jævne mellemrum møder, når der skal vurderes potentiale på unge håndboldspillere. Og jeg må med beklagelse tilstå, at en yngre udgave af mig selv adskillige gange er røget i den fælde.

Tiden har imidlertid lært mig, at man aldrig må sige aldrig, når det gælder spådomme om unge håndboldspilleres fremtidsudsigter. Det er ganske enkelt for kompleks en sag til, at man kan udstede den endelige dom ud fra det øjet ser, og det selv om man træner spillerne adskillige gange.

Når ordene alligevel dukker op skyldes det formodentlig, at det er nemmere at sætte folk i bås end at lære dem at kende?! Men det bliver især farligt, hvis man tager udgangspunkt i, at andre mennesker tænker, reagerer eller motiveres som én selv.

Hvis man ønsker at blive klogere på, hvordan forskellige typer af mennesker/sportsfolk motiveres, så er Mads Davidsen & Helle Hedegaard Heins bog ”Når talent forpligter” en rigtig god mulighed for at blive klogere.

Den spritnye udgivelse tager på mange områder afsæt i sportens verden og bringer blandt andet elleve interviews med forskellige danske sportsstjerner, f.eks. Pierre-Emile Højbjerg, Rikke Møller Pedersen og Sara Slott Petersen.

Fælles for alle de store sportspræstationer er et langt sejt træk og en vedholdenhed, der kræver store mængder motivation.

Men hvor motivationen kommer fra er forskelligt fra person til person, fra atlet til atlet og har vi som talentudviklere ikke forståelse for, hvor atleterne henter deres motivation risikerer vi at demotivere dem – at brænde dem ud.

Én af forfatternes hovedpointer er, at det ikke nødvendigvis er sejren, der er talenternes drivkraft. Det kan være mange andre ting, der får dem til at gå gennem ild og vand.

Hvad det er, det kan du selv læse i den spændende bog, der er oplagt næring til hjernecellerne denne sommer.

Mads Davidsen & Helle Hedegaard Hein: ”Når talent forpligter”, Gyldendal Business, 2017