Brug bredden!

Artiklen er skrevet af Helle Horskjær Hansen for Ubold.                                      

Mange børne- og ungdomshold spiller håndbold som seniorerne spiller. Talentchef opfordrer trænerne til at tænke udvikling frem for resultat. Hvis børn ikke skal miste glæden ved at spille håndbold, skal de have bolden – også selvom de står på fløjen

- I skal også spille fløjene. Træneren råber til sine spillere ude fra sidelinjen. 

Vi er midt i anden halvleg i en U10 drenge kamp. En helt almindelig turneringskamp for de yngste spillere. Det er første gang, at træneren gør de tre andre markspillere opmærksomme på, at de skal spille bolden. De to spillere, der står på hver sin fløj, har stort set ikke rørt bolden. 

- Sådan har det været hele sæsonen, konstaterer en forælder.

Om det er en far til en af de to spillere, hvis fornemmeste opgave er at løbe frem og tilbage mellem forsvar og angreb, melder historien ikke noget om. 

Kampen er ikke eneståede, for flere og flere hold – helt ned i børnerækkerne - spiller håndbold som seniorhold gør, og det er enormt uheldigt, mener Dansk Håndbold Forbunds talentchef på herresiden og landstræner for U18-landsholdet, Claus Hansen.

- Jeg bliver ked af at høre sådan en historie, men det kommer desværre ikke bag på mig, at fløjene ikke er særlig meget med i spillet. Med fare for at træde nogle over tæerne tror jeg, en af grundene er, at fjernsynet er det mest udbredte trænerkursus. Man bliver inspireret af, hvordan liga- og landshold spiller, men det har jo intet med børne- og ungdomshåndbold at gøre, siger Claus Hansen.


Skal mestre flere positioner

Og det er ifølge manden, der finder og træner morgendagens talenter, meget problematisk.

- Et grundspil med tre bagspillere og fløje, der stort set ikke er med i spillet, det er hverken sjovt eller udviklende for dem. Og der er stor fare for, at de fløjspillere stopper med at spille håndbold, fortæller Claus Hansen.

Det er Jesper Johansen enig i. Han er træner for ØBGs U14 drenge, et af Danmarks bedste hold i deres årgang.

- Nu har vi jo nogle rigtig gode fløjspillere, og de er blevet gode, fordi de har trænet meget, men de er også blevet gode, fordi de har fået bolden. Vores fløjspillere har altid fyldt meget på holdet. De står også for en stor del af vores mål. Det har altid været min filosofi at spille bredt, spille ud i banen, siger Jesper Johansen, der har trænet drengene siden, de skulle lære at tælle til tre og ikke lave dobbeltdriblinger. 


Spilforståelsen går tabt

Den største udfordring er, ifølge Jesper Johansen, hvis spillere alt for tidligt bliver låst fast på en bestemt position.
- Det er ikke udviklende for nogle. Jeg synes ikke, det er så problematisk, når vi taler U14, men i de lavere rækker skal posen altså rystes, siger han.

Spørger man Claus Hansen handler den problematik om, at mange trænere er alt for fokuserende på resultatet i stedet for at kigge udvikling på den lange bane.

- Man kan sagtens begge dele. Både spille efter resultatet og sikre udviklingen. I stedet for at give spillerne en fast plads alt for tidligt, vil jeg gerne have, at man lærer dem at spille håndbold. Med et grundspil uden fløje, så er playmakeren, groft sagt, den eneste, der afleverer til højre og venstre. Det er ikke kun fløjene, det går ud over, det er også bagspillerne, for jeg tror, en del af deres spilforståelse går tabt, hvis man ikke kan orientere sig til begge sider, siger Claus Hansen og understreger, at det også er svært senere at omskole spillere, der er blevet låst fast på en bestemt position. 


Klubben skal tage ansvar

På det danske herrelandshold er mange af spillerne omskolet. Magnus Landin, Lasse Svan, Hans Lindberg og Rasmus Lauge er nogle af dem.

- I børne- og ungdomsrækkerne skal man prøve at spille flere positioner inden specialiseringen for alvor går i gang. Min præmis for børne- og ungdomshåndbold er at fastholde børnene i sporten og gøre dem dygtigere, og der taler vi altså ikke kun U10 og U12, men helt op til U18. Det er fuldstændig umuligt at spå om den 14 årige meget talentfulde spiller, også peaker som seniorspiller, fortæller Claus Hansen.

Og det er klubbens – og trænerens ansvar, at børne- og ungdomsspillerne får en bred indføring i håndboldspillet. 
- Klubberne burde lave politikker for, hvordan de gerne vil have, at man spiller børne- og ungdomshåndbold. Nogle helt konkrete regler for, hvilke principper, man har i klubben, siger Claus Hansen og nævner tre principper, han gerne ser, klubberne tager til sig, når deres børne- og ungdomshold løber på banen. 

- For det første skal alle spillere spille to forskellige positioner i løbet af kampen, i forsvaret skal man forsøge sig med mindst to forskellige formationer og sidst skal alle spillere spille mindst halvdelen af kampen. For mig er de tre principper vigtigere end at vinde, siger han.