Det er ikke i orden, at en klub sender en SMS eller en besked på Messenger til en ungdomsspiller og spørger om han eller hun er interesseret i et klubskifte. Det mener Claus Hansen, DHF-talentansvarlig på drengesiden, efter at han er blevet kontaktet af flere forældre, hvis børn har oplevet det beskrevne.
- Det er simpelthen ikke den rigtige måde at gøre det på. Det er dårlig stil, at et voksent menneske kontakter et ungt menneske der ikke er myndigt på den måde. Mange af de spillere, der får en henvendelse på denne måde, får "griller i hovedet" og det kan have store konsekvenser for deres selvbillede og dermed for deres udvikling, siger Claus Hansen og kommer med sit bud på, hvordan en kontakt bør foregå.
- Vil en klub i kontakt med en spiller fra en anden klub, så skal man kontakte den pågældende klub og spillerens forældre. Jeg hører ind imellem klubber forsvare sig med, at det kan være svært at finde et nummer på spillerens forældre, men jeg er sikker på, at det er muligt, hvis man gør sig umage. Har man ikke tid til det, så man ikke seriøse nok i sin rekruttering og skal lade være. Foregår kontakten på den rigtige måde, slipper man i mange tilfælde for at involvere spilleren i første omgang og hvis et klubskifte slet ikke er aktuelt er der ikke nogen grund til at spilleren ved noget om det.
- Hvis ens barn modtager en SMS eller en besked på Messenger, vil jeg desuden råde forældrene til at kontakte den pågældende klubs formand. For det første for at høre klubben, om det virkelig kan være rigtigt, at det er deres strategi at rekruttere spillere på den måde, for det andet for at finde ud af, om klubben overhovedet ved noget om det, eller om det bare er en enkelt træner, der ønsker at få et bedre kortsigtet resultat på bekostning af de lokale spillere, konstaterer Claus Hansen.
Af samme årsag, skal man i følge Claus Hansen altid undersøge om klubben har langsigtede perspektiver med spilleren.
- Stil krav om at se en treårs plan, find ud af om klubben har en udviklingsplan for talentet, når han eller hun bliver senior, ellers risikerer man at skulle skifte klub igen til næste sæson og hyppige klubskifter er hverken gavnlige for spillernes menneskelige eller spillemæssige udvikling, fortæller han.
Og apropos klubskifter i ungdomsårene, så sætter Claus Hansen en gammel plade på.
- Der er efter min bedste overbevisning simpelthen for mange spillere, der bliver hevet ud af velfungerende træningsmiljøer, hvor de sagtens kan udvikle sig og blive udfordret, for at flytte mange kilometer væk til et tilbud, der ikke er meget bedre end det, de kommer fra.
- Der er faktisk en gruppe spillere derude med et stort potentiale, der skal til at overveje et klubskifte i 16 års alderen, hvis de skal have indfriet deres ambitioner. Det er min drøm, at klubberne i fremtiden bliver bedre til at hjælpe de spillere videre, der har et stort uforløst potentiale i stedet for at hente dem, der allerede er i et godt udviklingsmiljø. Hvis det kan lykkes, vil talentudviklingen blive løftet betragteligt, siger Claus Hansen, der har to bønner på falderebet.
- Husk, at tænke i hele mennesker, ikke i håndboldspillere. Det er et stort ansvar at flytte en teenager ud af sit lokale miljø. Husk at anerkende det afgivende miljø, det er dem, der har fået talentet til at fatte interesse for håndbold og har stillet frivillige trænere til rådighed i mange år.