De yngste er stadigvæk taberne

Med fødselsdatoerne i hånden på de 110 spillere på drengesiden, talenttrænerne bliver præsenteret for i Grindsted i den kommende weekend, lyder der et suk fra Claus Hansen, der næsten kan høres fra Kroatien til Danmark. Hansen er i øjeblikket i Kroatien med A-landsholdet.

- Talentspild er det værste for en talentudvikler og selvom Danmark i håndboldmæssig forstand med rette kan betragtes som en af de førende nationer, så har vi ikke råd til at misse potentielle topspillere. Og det gør vi. Den relative alderseffekt er tydeligere end jeg nogensinde har set den før ved et iagttagelsesstævne, konstaterer den talentansvarlige.

- Hele 76 % af de spillere der kommer til Grindsted er født i første halvår – kun én spiller er født i december, kun to er født i november. Det er skræmmende tal, for naturligvis er man ikke et større talent, fordi man er født tidligt på året, siger Claus Hansen, der har beskæftiget sig med emnet i adskillige år.

Han fortæller, at relativ alderseffekt primært kan spores i sportsgrene, der rummer et fysisk element og konkurrence og derfor er håndboldsporten blandt de hårdest ramte.

Det er jo blandt på grund af den relative alderseffekt, at jeg prædiker langsigtet udvikling fremfor kortsigtede resultater. Det er så vigtigt, at man i foreningerne er inkluderende og ikke for tidligt udvælger spillere til første-, andet- og tredjeholdet, for de har enorme konsekvenser for de fravalgte spilleres lyst til at forblive i sporten”, fortæller Claus Hansen og fortsætter.

- Naturligvis kan man i U12 se, hvem der er bedst lige nu og hvem der har de bedste forudsætninger lige nu, men man kan altså ikke se, hvem der bliver bedst som seniorer i den alder, for der er så mange ting der spiller ind i de kommende år”, uddyber Claus Hansen og fortæller, at han overvejer at kontakte et universitet, for at se om en specialestuderende eventuelt kan undersøge om der skulle være en sammenhæng mellem de forværrede tal og indførelsen af AA – rækker i U10 og U12. ”Men jeg vil først se tallene fra Øst, før jeg går eventuelt går videre i den retning, siger den talentansvarlige.

- Vi bliver i DHF ofte kritiseret for, at vi udtager for mange fra første halvår. Det er muligvis rigtigt, for vi begår naturligvis fejl undervejs i processen med talenttræningen og ungdomslandsholdene, men med den skævvridning i aldersfordelingen er det svært at undgå, ikke?

Inspireret af en canadisk undersøgelse vil talenttrænerne i den kommende weekend tildele alle fjerdekvartalsspillerne et svedbånd, når de træner og spiller. ”Undersøgelsen indikerer, at når det for de trænere der udvælger spillerne hele tiden er synligt, hvem der er de yngste, så er der mindre risiko for, at de bliver overset.

- Jeg prøvede det første gang ved en HRØ 03 træning i maj sidste år og kan anbefale alle der står i en selektionsproces at prøve det af, siger Claus Hansen, der som en sløjfe på hele problematikken kan fortælle følgende fra Kroatien:

- Her er der 17 danske spillere på plads, 5 er født i første halvår, 12 i andet halvår!”