Debat: Hvorfor vælge JM for U10 til - eller fra?

Morten Langvad, der træner Vamdrup IFs U10 drenge, fortæller om klubbens beslutning om ikke at deltage i det uofficielle U10 JM

I den kommende weekend er der som bekendt uofficielt JM for U10, afholdt af Gødvad GIF.

En sådan begivenhed kunne naturligvis give anledning til at kigge på alle de gode hold, der deltager. Men faktisk sidder jeg samtidig med den modsatte tanke: Hvilke hold vælger IKKE at tage imod denne invitation – og hvorfor?

Sådan lyder det fra Morten Langvad, der træner Vamdrup IFs U10 drenge. Holdet er blandt de forholdsvist mange af de bedst placerede U10-drengehold i Jylland, der har valgt ikke at deltage i weekendens stævne.

- Jeg peger på ingen måde fingre ad de klubber, der deltager i stævnet eller ad selve stævnet, men jeg kunne godt tænke mig at sætte gang i en debat og høre, hvorfor folk melder deres hold enten til eller fra. Jeg synes, det er interessant, blandt andet på baggrund af udmeldingerne fra DHF om, at et for tidligt fokus på resultater øger frafaldet blandt ungdomsspillere, siger Morten Langvad.

Vil ikke skabe store skel

Når Vamdrup ikke deltager i weekendens stævne, er årsagen, at Morten Langvad ikke ønsker at skabe et alt for stort skel mellem sine spillere.

- Jeg har 21 2. årsspillere og kun en enkelt 1. års, og jeg vil blive tvunget til at vælge de mest øvede til dette stævne vel vidende, at ingen jo kan sige, om de også ENDER med at blive de bedste. En stor del af vores spillere er nybegyndere, som er ved at skabe gode relationer med håndboldsporten. Mange af disse nybegyndere viser dog tegn på at de over tid, vil kunne indhente og muligvis overhale de mere ”etablerede” spillere – under rette omstændigheder. Samtidig kommer alle spillere fra lokalområdet og kender hinanden – derfor ønsker vi ikke på nuværende tidspunkt at skabe en alt for synlig niveaudeling.

- Vores arbejde ligger på den lange bane. Vi har arbejdet på at skabe en stor trup – altså sørge for at booste de nybegyndere som er kommet til. Til dét arbejde har vi skulle bruge de øvede spilleres ressourcer og det har givet os en virkelig homogen trup, hvor alle føler at de er lige meget værd.

- Vi glæder os virkelig til at se, hvordan vores samlede trup ser ud om nogle sæsoner – forhåbentlig kan vi se en meget bred trup med mange spillere som banker på til hold 1.

- Desuden vil en deltagelse gå mod vores principper om ikke at have faste pladser på banen. Min overbevisning er, at en deltagelse ved JM rent sportsligt vil ”kræve”, at vi spiller resultatorienteret for at kunne gøre os gældende. Det er ikke vores interesse, for vi kører stadig med stor rotation blandt spillerne på alle pladser, også målmanden.

 

Handler bare om at spille

Morten Langvad fortæller endvidere, at han ikke har indviet sine spillere i, at de har været i aktion i AA-rækken i turneringen efter jul.

- Jeg tror dog, at nogle af spillerne har kigget i app'en og har set, at det er AA-række, men jeg ved ikke om de ved, at det er højeste række.

- For os har det bare handlet om at komme ud og spille noget håndbold, og vi har haft fokus på, at vi har skullet prøve nogle ting af. Vi har som sådan ikke ønsket at spille i en AA-række, men sammensætningen af holdene har maget det sådan. Vores spillere har været helt uden pres og har lært en masse. For eksempel fik vi efter jul 0 point i de første fem kampe og 7 point i 'returkampene', selv om vores spillere ikke - som jeg ellers ser det på andre hold - har faste pladser, fortæller han.

- Naturligvis er vi da også nogle gange faldet i ”fælden” – nemlig at spille resultatorienteret håndbold. Vi skal ikke spille hellige, for i løbet af sæsonen sker der naturligvis ting som gør, at vi handler modsat vores ønske – eksempelvis har vi en spiller, som virkelig ønsker at være målmand, så den post har han varetaget meget mere end vi ønskede, men vores grundlæggende holdning er, at vi ikke ønsker at spille resultatorienteret.

AA hjælper B

Spillerne fra AA-holdet har desuden på skift givet en hånd med på 2.-holdet i B-rækken, men med faste opgaver.

- En opgave har eksempelvis været at hjælpe nogle nybegyndere med at øve noget specifikt. Eksempelvis kommer der oftere en præcis aflevering fra en øvet spiller, hvilket betyder at uøvede spillere får større mulighed for at øve gennembrud i fart. Det har virket rigtig godt, lyder det.

- En anden fordel ved dette, er at ingen spillere føler sig bedre end andre. Vi har alle et ansvar for at gøre hinanden bedre. Og vores øvede spillere har virkelig nydt disse kampe, for de kan spille uden pres og derved bruger de deres energi på at være sultne på at spille og udvikle deres håndbold.

- Til slut er der kun at sige ”held og lykke ved JM10 – jeg håber at stævnet bliver godt for alle, lyder det fra Morten Langvad.

Generation 24