Det her er meget mere end en træneruddannelse…

Jens Bitsch, Simon Hørdum og Andreas Nyrup er instruktører på KFUMs Træner/Lederkursus i uge 26.

I uge 26 er KFUMs Idrætsforbund på idrætsefterskolen Hellebjerg vært for det traditionsrige Træner/Lederkursus, og tre af de instruktører, man kan møde, er Jens Bitsch fra Ikast FS, Simon Hørdum Ikast KFUM og Andreas Nyrup fra Kolding KFUM. De to førstnævnte er garvede instruktører på kurset, mens Andreas er ’føl’ og skal være instruktør for første gang.

- Jeg har selv været kursist på alle trinnene i KFUMs uddannelser, og jeg har været afsted de sidste 7-8 somre. Så det bliver spændende at blive instruktør, fortæller Andreas, der ikke tøver med at kalde kursusrækken for meget mere end en træneruddannelse.

- Rent håndboldfagligt kommer man fra de her kurser med en masse i bagagen, det er der slet ingen tvivl om. Der er slet ingen tvivl om, at min deltagelse i kurserne har gavnet min egen håndboldkarriere. Men kurserne kan meget mere end det, og de spiller fx en rolle for kursisternes sociale dannelse, siger han.

Afsted for 21. gang

Simon, der har været afsted 21 gange rent kursusmæssigt i KFUM-regi, nikker.

- Vi snakker meget om håndbold. Men vi snakker også meget om værdier, og jeg garanterer, at man som deltager på KFUMs kurser også bliver dygtigere til andet end håndbold, siger han.

Jens supplerer med at fortælle om et fokus på det hele menneske. Og om at kursisterne får venskaber for livet.

- Der sker noget, når man er sammen 24/7 i en uge. Der bliver grundlagt rigtig mange venskaber, der varer ved. Det kan jeg selv skrive under på, og jeg kan også se det på kursisterne, siger han og tilføjer:

- Som udgangspunkt er sporten det, der er fælles for os, men jo bedre, tingene fungerer uden for banen, des bedre fungerer de på banen. Så det hele hænger sammen.

- Når man er sammen 24/7, kan det jo ikke kun handle om håndbold. Vores kurser er inspireret af efterskolelivet, supplerer Simon og griner, da talen falder på, at han denne sommer for 21. gang bruger en uge på et KFUM-kursus.

- Det er godt nok mange, når man sådan tænker over det… Men jeg bruger gerne en uge på at give kursisterne nogle gode oplevelser og klæde dem på, uanset om de drømmer om at blive landstræner eller ’bare’ vil være aktiv i deres forening. Vi kan rumme alle. Og så spiller det selvfølgelig også en rolle for mig, at jeg møder de andre instruktører. Det giver sindssygt meget, konstaterer han.

Kan noget mere

De garvede instruktører Jens og Simon behøver ikke mange sekunder på at blive enige om, at KFUM’s kurser kan mere end et almindeligt trænerkurser.

- Det er bestemt ikke, fordi jeg vil tage noget fra de andre kurser, jeg har været på, men KFUMs kurser giver altså en anden ballast, siger han og suppleres af Simon.

- Desværre tror jeg ikke, at man ude i klubberne er klar over, hvad KFUM’s kurser kan i forhold til at uddanne ’klubfolk’. Selvfølgelig kan man ikke regne med, at alle de kursister, man sender afsted, ender med at blive trænere eller ledere, men en ganske stor del gør det. Som klubmand kan jeg kun anbefale andre klubber at bruge kurserne. For de kan altså noget.

 

Generation 24