DHF svarer på trænerkritik af nyt tiltag

En hel del trænere har svært ved at se det fornuftige i, at resultaterne ikke vises i U11-rækkerne

Der har i Facebook-gruppen Håndboldtræner.dk været gang i en kritik af DHF's beslutning om ikke længere at vise resultaterne af U11-kampe, men kun hvem der har vundet.

Kritikken går især på, at de manglende resultater fra de enkelte kampe gør det umuligt at sætte et hold, der matcher det, man skal møde i sin næste kamp. Altså: Møder man et hold, der har tabt stort, kan man som træner udtage nogle andre spillere, end hvis modstanderen har vundet stort. 

DHF har forfattet et svar, der ser således ud:

Det er en spændende debat at følge, og det er dejligt at se det store engagement, der ligger rundt omkring i forhold til håndbolden. Lidt baggrund og forklaring: Når vi i Dansk Håndbold Forbund har besluttet at skjule resultaterne og puljestillingen i U9, mens der i U11 alene fremgår point men ingen målscore, er det, fordi vi stoler på den forskning og viden, der ligger i forhold til børns motivation for deltagelse i idræt og talentudvikling.

Her er nogle af hovedkonklusionerne, at hvis en talentudviklingsmodel har en konkurrencestruktur, der fremmer fokus på resultater i en tidlig alder, er det i direkte modstrid med langvarig talentudvikling (Team Danmark). Og forskerne Søren Østergaard (Center for Ungdomsforskning) og Kirsten Grube konkluderer blandt andet, at børn først og fremmest motiveres af at have det sjovt, være sammen med venner og blive bedre, hvilket har større betydning for dem end resultaterne. Dertil kommer det, at også andre idrætsgrene arbejder med ændret resultatfokus, blandt andet floorball og fodbold.

Tiltaget er således et ønske om at fjerne fokus fra resultater og stillinger og i stedet fokusere på udviklingsmiljøer og den gode oplevelse for alle. Dermed mener vi ikke, at man ikke skal forsøge at vinde den enkelte kamp. Men det ville være skønt, hvis fokus i stedet var på den nye detalje, der blev prøvet, eller forsvarsaktionen, der lykkes. 

Når det er sagt, er vi glade for, at I som trænere over en bred kam giver udtryk for, at I gerne vil bidrager til at undgå ulige kampe. Det er nemlig en stor forudsætning for de gode håndboldoplevelser. I den forbindelse kan vi godt se jeres pointe i forhold til at kunne justere niveauet fra kamp til kamp.

Her har vores afsæt været, at man i forturneringerne/niveaustævnerne skal være gode til at indplacere holdene på det rigtige niveau, og at både trænere og forbund bliver gode til at indplacere holdene i puljerne. Som træner har man jo også muligheden for at justere lidt op og ned på "styrken", når man står ude i kampsituationen. Samtidig har forbundene – som jo har adgangen til resultaterne – også muligheden for at flytte hold op og ned i rækkerne - særligt ved ombrud. Vi ved, at forbundene stiler mod at matche puljerne så godt som muligt med de bedst mulige styrkeforhold, men også med et hensyn til kørselsafstande.

Ingen af os er interesserede i, at kampene bliver for ulige. Derfor følger vi naturligvis også turneringen og vores nye tiltag tæt i år – og tager alle gode input med i vores evaluering.

Generation 24