Fællesskabet skal sikre succesfuld talentudvikling

Søren Skaastrup Frydendal, talentchef i DHF, fortæller om arbejdet med at tilpasse talentstruktur til talentstrategi

- Hvis vi skal styrke talentudviklingen i dansk håndbold, så skal DHF og klubberne arbejde tæt sammen. Ingen af os kan løfte opgaven alene.

Sådan lyder det fra Søren Skaastrup Frydendal, talentchef i DHF.

I øjeblikket arbejdet DHF på at udvikle en ny struktur for talentarbejdet, en struktur der skal afspejle forbundets talentstrategi i højere omfang, end tilfældet er i dag.

- Det er helt essentielt, at strategi og struktur går hånd i hånd, understreger Søren Skaastrup Frydendal.

Og ja. DHF’s talentarbejde handler om at skabe nye spillere til A-landsholdene. Men det er ikke den eneste målsætning.

- Det er vigtigt at pointere, at arbejdet med at lave landsholdsspillere ikke må blive på bekostning af alle andre håndboldspillere, og vores mål er, at DHF kan være med til at løfte niveauet ude i alle klubber – til gavn for både klubberne, spillerne og trænerne, siger han.

Undgå tidlig selektion

Et af mantraerne i DHF’s talentarbejde er at undgå for tidlig selektion. Forbundets trænere skal simpelthen have flere spillere ”i hænderne” ud fra devisen om, at der er umuligt at spå, hvem der i en alder af 14-15 år bliver landsholdsspiller.

- Der er klubber, hvis spillere vores talenttrænere slet ikke ser. Fra andre klubber ser vi måske 2, men hvad med de resterende 15, spørger Søren Skaastrup Frydendal.

Derfor vil DHF gerne øge dialogen med klubberne.

- Jeg tror, vi kan udnytte ressourcerne bedre ved at komme tættere på klubberne, ligesom vi kan se langt flere spillere, siger Søren Skaastrup Frydendal og understreger, at det for DHF ikke handler om at overtage styringen med talentarbejdet.

- Som sagt, så handler det om samarbejde. Men vi vil fra DHF gerne være med til at sætte en retning. Det kan fx handle om træningsmængderne ude i klubberne, hvor vi gerne vil bidrage med viden om træningsmængde og træningskvalitet sammenholdt med, at de unge spillere også skal have plads til et liv ved siden af deres sport. Det kan også handle om, at når vi i DHF-regi arbejder med spillerne, så skal de ikke lave det samme, som de i forvejen gør hjemme i klubben eller til deres morgentræning, siger han.

Søren Skaastrup Frydendal og hans kollegaer i DHF har præsenteret deres tanker om talentarbejdet på flere workshops med deltagelse af trænere og klubfolk. Og tankerne er blevet taget godt imod, siger han.

- Jeg fornemmer en god ”vibe” ude i klubberne i forhold til, at DHF bliver mere synlig og kompetenceudviklende. Og i forhold til at øger synergierne mellem forbund og klubber, lyder det.

Nu nævner du tidlig selektion. DHF har jo afskaffet DM i U15-rækkerne, men nu vil Hørning og GOG arrangere et uofficielt DM. Hvad tænker DHF om det?

- Jamen, det er vi ikke vilde med. Vi er vilde med, at holdene tager til stævner, men ikke med så smalle stævner som det, du nævner. Det strider mod vores ønske om at styrke fællesskabet i vores sport, siger Søren Skaastrup Frydendal.

I flere lande ser man en centralisering, hvor de bedste ungdomsspillere samles på et nationalt akademi. Er det en model, vi skal kopiere?

- Vi har i DHF meget svært ved at forestille os et akademi i fx Brøndby ud fra en fransk eller ungarsk model. Vi tror tværtimod, at vi skal gå den modsatte vej og gøre talentarbejdet mere decentralt.

Kigger man på Danmarks resultater på A-landsholdsniveau, så er vi jo ret godt med. Spiller det ind i forhold til, hvor meget man skal skrue på i talentarbejdet?

- Danmark er vel i top-3 i verden sådan overordnet set, og vi står på en fantastisk platform. Men derfor skal vi alligevel hele tiden stræbe efter at blive bedre. Vi har i forvejen en række fremragende tiltag som fx elitekommunerne sat i søen, men vi bliver også hele tiden klogere. Derfor får vi en ny talentstrategi og talentkultur, siger Søren Skaastrup Frydendal