Ubold har snakket med Anders Fredsgaard fra DHF's Turneringsudvalg om dispensationsregler
Et af de nye tiltag i den kommende sæson er en ændring i reglerne for aldersdispensation. Hver klub må nu blot have tre spillere, der aldersmæssigt spiller nedad – uanset hvor mange hold man har. Altså fx max. 3 U15-spillere i U13-årgangen, uanset om man har et eller otte hold.
Anders Fredsgaard, formand for DHF’s Turneringsudvalg, ser flere fordele ved regelændringen.
- Hidtil har man måtte have fire dispensationsspilere på et hold, hvor man kun har måttet bruge de to. Spillerne var desuden låst til holdet, og måtte ikke spille på andre hold i årgangen, eller i den årgang, som de aldersmæssigt hører til. Det vil sige, at der har været to spillere, der har siddet over hver spillerunde og de var låst, så de ikke kunne hjælpe, hvis der manglede en spiller på det ældre hold, som de kunne have spillet på. Og det er altså ikke optimalt, siger han.
At man kun må have tre dispensationsspillere i en hel årgang, uanset holdantal, ser Anders Fredsgaard ikke de store problemer i.
- Har man fire-fem-seks-syv dispensationsspillere, hvilket vi har set eksempler på, så har man jo nærmest et helt hold, der spiller en række 'for ungt'. Og mangler man et par spillere for at kunne stille hold, så må man jo frit rykke spillere opad rent aldersmæssigt. Ofte kan man undgå eller minimere antallet af dispensationer ved at arbejder sammen på årgangen internt i klubben. 3 dispensationer pr. aldersklasse, der alle må spille, bør være en fordel for små klubber, der har svært ved at stille hold. Hellere 3 der må spille kampe, end 4, hvoraf 2 skal sidde over. For de klubber, der har brug for mere end 3 i en aldersklasse, er det selvfølgelig ærgerligt, men her opfordrer vi til at man stiller hold i egen aldersklasse, når man har 4 eller flere spillere allerede. Her har vi taget mere hensyn til modstanderne, der ikke skal risikere at stå overfor for mange spillere fra den ældre årgang, lyder det.
Ifølge Anders Fredsgaard er regelændringen dog ikke meget værd, hvis ikke klubberne er sig sit ansvar bevidst.
- Vi har set for mange eksempler på, at man søger en dispensation, der handler om at øge et holds styrke, i stedet for at kigge på den enkelte spillers behov. Så spiller man med aldersdispensation har man dels en opgave i forhold til at tilgodese de spillere, der har den rigtige alder, og dels i forhold til de modstandere, der, som vi har set det, kan komme til at stå over for en fysisk meget stærkere spiller, siger Fredsgaard.