Håndbold i Irland: Ikke for sarte sjæle

Håndbold er en stor idrætsgren i mange lande, men der findes også en række lande, hvor verdens bedste boldspil er en decideret nichesport. Blandt disse lande finder man Irland.

Ubold har taget en snak med de to danske trænere Mads Sørensen og Frederik Werner Kronborg, der begge for nylig har været i Irland i en længere periode og fået et godt indblik i, hvordan håndboldsporten har det der. Og hold bare godt fast, for der er tale om "barske løjer".

Der er cirka 800 registrede håndboldspillere i Irland. En stor del af disse er tilflyttere fra "håndboldlande" som Frankrig, Spanien og Tyskland.

- I Dublin City Handball, som jeg var tilknyttet, var 1 af 16 herrespiller irske, fortæller Frederik Werner Kronborg, der just ikke havde besvær med at få en fod inden for i det irske håndboldmiljø.

- Jeg skulle være et halvt år i Dublin pga. mine studier, så jeg ringede til klubben for at høre, om jeg måtte kigge forbi. Få minutter inde i samtalen spurgte de, om jeg ikke ville være træner," griner Frederik Werner Kronborg.

Der findes ungdomshåndbold i Irland, men ikke meget.

- En del skoler har faktisk håndbold på programmet, men det stopper efter U13. Og det er langt fra alle de lærere, der står for håndboldspillet, der kender det. Jeg stiftede blandt andet bekendtskab med det lidt utradionelle 2-2-2 opstilling, altså med to forsvarere, to på midtbanen og to angribere, fortæller Mads Sørensen og smiler.

- Det betyder, at der ikke er nogen fast fødekæde i forhold til de seniorhold, der er. Den ene irer, der var i Dublin City Handball, havde spillet håndbold i skolen og havde heldigvis bevaret interessen i flere år efter," fortæller Frederik Werner Kronborg og tilføjer:

- Der er dog en enkelt positiv undtagelse i form af klubben Dublin Wings Handball, der har U16-hold hos både drenge og piger og primært består af irske spillere. I Skotland har man haft succes med at spille håndbcold i skolerne, men i Irland mangler organisationen.

I hele Irland findes der fem-seks håndboldbaner med den rigtige størrelse, altså 20 x 40 meter. Baner, der mangler 6-8 meter er ganske almindelige, harpiks en ukendt størrelse og sko og bolde noet, som spillerne enten skal bestille online fra andre lande eller havde med sig fra de lande, der kommer fra.

- Det irske håndboldforbund har kun en enkelt fuldtidsansatte, og selv om der rent faktisk er dygtige trænere i landet, så mangler den der generelle organisation, der skal styre tingene i den rigtige retning. Som det er nu, trækker folk i hver sin retning. Det bliver ikke lettere af, at spillerne skal have kontanter med til træning, så der kan blive betalt for den bane, de skal træne på. Nogle gange snakker vi 100 euro pr.bane, fortæller Mads Sørensen, der oplevede, at det i Irland ikke er nogen selvfølge, at dommerne rent faktisk kan reglerne - eller i øvrigt at målene står fast..

- Spillere og dommere er vant gælisk fodbold, der er en meget fysisk omgang, og det præger deres tilgang til håndbold. Derfor endte jeg med at dømme semifinaler og finaler i ligaen, siger han.

Spørger man de to danske trænere, der nu er tilbage i Danmark og dansk håndbold, om hvad man i de kommende år kan forvente sig af irsk håndbold, får man et pessimistisk svar.

- Skal irsk håndbold flytte sig, skal der nogle flere penge ind i sporten. Man kan jo se, at der er ok interesse på skolerne, men tingene skal følges til dørs, hvis man vil have flere seniorspillere, siger Mads Sørensen.

Til gengæld er begge trænere glade for at have stiftet bekendtskab med irsk håndbold.

- Som træner er det virkelig spændende og udfordrende at stå med 30 børn, hvoraf en har set en håndbold før, på en bane på 10 x 20 meter. Så skal man virkelig bruge fantasien, og det udvikler dig som træner, fastslår Mads Sørensen og runder af:

- Så hvis man kommer til Irland som træner og virkelig vil ligge noget energi i projektet, så kan man virkelig være med til at præge udviklingen.