Højskole vil revitalisere dansk håndbold

ISI Idrætshøjskole i Ikasst skriver følgende i en pressemeddelelse:

Med DHFs talentchef Claus Hansen og tidligere ligatræner Søren Ferløv i spidsen går ISI Idrætshøjskole fra sommer nye veje til gavn for dansk håndbold: Højskolen i Ikast vil gøre op med tanken om, at talenterne er færdigudviklede, når de bliver seniorer. 

”Glæde er grund nok til at spille håndbold.”

Sådan konkluderer en af landets mest respekterede elitetrænere, talentchef i Dansk Håndboldforbund (DHF) Claus Hansen. Når han til juni stopper hos DHF, skal han sammen med tidligere ligatræner Søren Ferløv stå i spidsen for en ny satsning på håndboldlinjen på ISI Idrætshøjskole. Her bliver en af de vigtige målsætninger at genopfinde glæden ved håndbold:

- Som ungdomslandstræner har jeg alt for mange gange oplevet, at talenterne drosler ned for tidligt og uden at vide, hvor dygtige de kunne blive. Gennem et højskoleophold med højskoleværdierne som fundament kombineret med god træning og et godt samarbejde med klubberne i området, håber jeg flere ung-seniorer vil bevare tålmodigheden og tager fra højskolen mere afklarede end de kom, hvad enten de vælger at afprøve talentet af på højere niveau eller starter et uddannelsesforløb, siger Claus Hansen.

- En del unge spillere halverer paradoksalt nok næsten deres træningsmængde, når de bliver seniorer og færdiggør deres ungdomsuddannelse. Det er vores drøm, at vi kan gøre op med tanken om, at talenterne er færdiguddannede som håndboldspillere, når de bliver seniorer. Årene mellem 19 og 24 er ligeså vigtige udviklingsår, som årene mellem 13 og 18 er, men det glemmer vi desværre ofte, siger Claus Hansen.

Miljø for glæden ved håndbold

Samtidig ønsker højskolen i Ikast at udfordre en generel samfundsudvikling med større og større fokus på individet, som går ud over klassiske holdsport og foreningslivet – også i dansk håndbold.

- Vi vil skabe et miljø, hvor vi tør fastholde glæden ved håndbold. Glæden ved at være del af et hold. Vi vil bruge glæden og fastholde det som fundamentet for personlig udvikling, siger Søren Ferløv.

Begge ISI-trænere er enige om, at højskolen er den perfekte og naturlige ramme for deres projekt:

- En højskole handler netop om både fællesskab og personlig udvikling. Om at flytte sig selv imod målsætninger. Det kan handle om at videreudvikle og dygtiggøre sig som spiller eller at bruge den personlige udvikling og det at indgå i et fællesskab til at dygtiggøre og forberede sig på at vælge og blive parat til et studie. Derfor er en højskole den perfekte ramme til at vores projekt om at genfinde glæden ved håndbold, siger Claus Hansen, der sammen med Søren Ferløv samtidig understreger højskolens ambition på vegne af håndbolden generelt:

- Vores målsætning er at fastholde netop denne gruppe – de 18-25-årige – i håndboldmiljøet. At de med glæden som fundament vender tilbage til klubhåndbold. Måske fordi de får et helt andet syn på den i forvejen svære overgang fra ungdoms- til seniorhåndbold. Så de gennem glæden ved håndbold bliver ved med at spille i klub – og videreudvikle sig, der hvor de slår sig ned efter højskolen.

Trænere fra allerøverste hylde

På ISI Idrætshøjskole ser forstander Torben Østergaard frem til den nye satsning på håndboldlinjen:

- Vi skal alle bidrage til at understøtte den håndboldsport, vi elsker. Vores højskole rummer som del af hele sportscampusmiljøet i Ikast optimale rammer med viden, haller, styrketræningsfaciliteter, nyere højskoleværelser – og dertil både højskoleliv og håndboldundervisere på allerøverste hylde til at inspirere og motivere de unge. Det bliver et unikt setup, som er helt forankret i ISI’s værdier og formål, og forhåbentligt vil vi også kunne inspirere håndboldforeninger over hele landet ind i dette vigtige arbejde, siger Torben Østergaard.