Indlæg: Den fynske udfordring

Følgende indlæg er skrevet af Peter Ipsen, U16 drengetræner HC Odense. 

Så er turneringen endelig kommet i gang.

De foregående måneder er gået med en masse træning, træningskampe og niveaustævner. Debatten mellem håndboldfolk i ungdomshåndbold i Østdanmark er gået på de nye strukturer i HRØ/FHF regi på U16 og U18 1. divisions niveau, for og imod niveaustævner kontra kvalifikationskampe, for og imod seedninger. 

Jeg vil i det skrevne udelukkende tage udgangspunkt i drengesiden, da det er her min viden ligger. 

Først vil jeg starte med at uddele ros til HRØ og FHF i forbindelse med nytænkningen af opdelingen i U18 1. division. 

Jeg er klar tilhænger af princippet ”lige børn leger bedst”, hvor man sikrer flest mulige tætte kampe, der udfordrer de enkelte hold mest muligt. 

Jeg tror og håber på, at ændringerne på U18 også kommer til at ske på U16.

Jeg synes, det er ærgerligt, at ændringerne ikke allerede er blevet lavet i U16 1. division også. I de første to spillerunder i U16 1. division er der efter min mening spillet alt for mange kampe, hvor differencen har været 10-15 mål.

Er dette et engangstilfælde? Det tror, jeg desværre ikke, men det må sæsonen selvfølgelig vise. De foregående sæsoner fortæller historien om, alt for mange kampe med alt for store forskelle på holdene og dermed store sejre/nederlag. Dette er ikke til gavn og glæde for nogen. 

I år er der i U16 1. division taget den beslutning, at den ene 1. division skal være et rent fynsk foretagende. Dette er en beslutning, som har vakt stor undren hos mig og mange andre i det fynske håndboldmiljø. 

Hvad er bevæggrunden for dette?

Er det et hensyn til geografi og økonomi? Hvis dette er tilfældet, kan jeg fra fynsk side fortælle, at dette ikke er et problem. Vi ønsker at komme ud at spille mod nye klubber i ønsket om at udvikle os. Vi spiller på Fyn mod de samme klubber år efter år. Og der bliver desværre færre og færre klubber, der har et træningsmiljø, som kan tilbyde udfordring til de bedste spillere. 

Er det et politisk hensyn, hvor det betyder mere, hvor fra klubberne geografisk kommer end deres niveau? 

Hvis dette er tilfældet, synes jeg, det er trist. I min optik skal vi sørge for at lave en turneringsstruktur, hvor klubberne bliver udfordret optimalt, og der bliver skabt tætte og udviklende kampe. 

På Fyn er vi mange, der har den oplevelse, at der er tale om ”jantelovstænkning” i den forstand, at GOG’s og Oures succes er en torn i øjet på mange. Ved denne konstruktion sikrer man nemlig, at Fyn kun kan deltage med to klubber i ligaen. 

På Fyn er det GOG-lokomotivet, som driver håndbolden. Det animerer alle os andre til at gøre det endnu bedre. Vi kommer ikke langt med misundelse og pegen fingre. Alle vi andre må og skal smøge ærmerne op og gøre alt, hvad vi kan for at skabe stærke og langtidsholdbare træningsmiljøer for vores unge spillere. Ellers tager de unge andre steder hen. 

Helt konkret har det i U16 drenge betydet, at Fyn kan lave en 1. division bestående af GOG, Oure I.E. Oure Elite, HC Odense og Strib Idrætsefterskole.

Disse 5 klubber skal spille om Fyns to pladser i ligaen efter jul. Det kan sagtens være, at Fyn ikke har mere end to klubber, der er gode nok til at spille i ligaen. Det kan også være, at Fyn snyder HRØ for en plads? Hvem ved? Men i denne struktur bliver det i hvert fald ikke anderledes. 

I U18 har Fyn 4 klubber, der har muligheden for at spille sig til en ligaplads. Her giver strukturen klubberne muligheden for at bevise deres værd. 

Jeg har stor respekt for det arbejde, der bliver lavet i GOG og på Oure. Vi ved i HC Odense, at vi er lillebror, men det får os ikke til give op på forhånd. 

Jeg ser denne sæsons struktur, som ønsket om et stikke en kæp i hjulet på GOG og Oures dominans på U16 drenge niveau. Jeg har oprigtigt talt svært ved at se på det anderledes. Jeg synes, det er synd og skam, at de øvrige fynske klubber på den måde bliver indblandet i ”jantelovstænkning” fra HRØ’s side. 

Jeg synes, det er under al kritik, at der er skabt en turnering, hvor vi HC Odense skal spille 6 kampe ud af 8 mod hold fra GOG og Oure, mens deres indbyrdes kampe har karakter af interne træningskampe. Det er ikke sportsligt korrekt, og jeg håber, at HRØ og FHF i fællesskab får rettet op på denne fejlstruktur til sæsonen 2018-2019.