Indlæg: Ungdomshåndbold i Coronatid på en nordvestjysk ”håndboldø”

Lars Svane Nielsen, HF Mors, sætter ord på en yderst usædvanlig situation

Så er vi ved at være halvvejs igen en kaotisk efterårssæson med nedlukninger af rækker af flere omgange – senest har 7 nordjyske kommuner lukket ned for håndbold og anden sport frem til den 4. december.

For en klub som vores i HF Mors, som jo ligger i Nykøbing på Mors, lige ved siden af Thy, som er en af nedlukkede kommuner, betyder nedlukningen at mange af vores medlemmer, både spillere og ledere, er afskåret fra at deltage i træninger og kampe og livet i klubben, som jo er på meget nedsat blus i forvejen med alle de restriktioner COVID-19 har givet.

Det betyder bl.a., at vores U13 piger mangler deres træner, at U15 drenge mangler både en træner og nogle  spillere - og at U17 drengene, som har 2 hold i fællesskab med Skyum Idrætsefterskole, har måttet lukket helt ned, da Skyum jo ligger i Thy.

Vi forsøger som frivillige ildsjæle og navigere i en forunderlig verden og vi gøres vores bedste for at sikre at alle vores spillere får så gode muligheder så muligt for at dyrke vores elskede sport på bedst mulig vis. Så det har krævet en del ændringer i trænersetup og træningssetup at få det hele til at gå op for de spillere og ledere der er tilbage.

Vi har så taget den beslutning at alle vores U17 drenge, der ikke går på Skyum Idrætsefterskole eller bor i Thy, spiller kampe på vores 2 U19 hold.

Det er vores spillere i Thy en lille smule kede af, men de har også forståelse for at vi skal have spillet nogle kampe, der er jo ingen der ved om det hele lukker ned igen på et tidspunkt.

Til gengæld så er vores U17 drenge, der nu får lov at spille kampe, i stedet for kun at træne, som de gjorde fra Maj – september og igen i hele oktober, hvor det hele har været lukket ned, rigtig glade for at spille nogle kampe, så det ikke kun er træning det hele. Hvor meget vi end vil det, så er det kampene der motiverer de unge mennesker.

Vi er så med på at vi får et problem, når der bliver åbnet op for U17 rækkerne igen, for så skal der jo med de nye regler der er indført i år, sidde en kamp over for U19 før de må spille U17 igen.. Vi vil selvfølgelig forsøge at planlægge kampene efter at der kan blive spillet så mange spillere som muligt fri til at spille på de 2 U17 hold, men vi er næsten på forhånd klar over at det bliver en umulig opgave.   

Der blev for nyligt lukket op for at U19 spillere, der havde spillet senior håndbold, kunne spille U19 igen, selvom de reelt var spærrede. Vi synes, det ville en naturlig ting, at der på samme måde bliver lukket op for at spillere, der har spillet i en ældre årgang, frit kan spille i egen årgang igen, uden at skulle sidde en kamp over, hvis man har spillet 2 kampe i træk på ældre årgang.

Reglen er, så vidt vi er informeret, lavet for ikke at drive rovdrift på spillerne, og det kan vi egentlig godt lide og forstå langt hen ad vejen. Men at reglen i disse utrolig trælse tider så pludselig bliver en hæmsko for, at man kan lade nogle spillere bevare lysten og gejsten til at spille håndbold, ved at lade dem spille nogle kampe, kan jo på ingen måder være meningen med sådan en regel.

Oveni alle de Covid-19 regler, vi som frivillige leder i en foreningen skal forsøge at navigere i, så skal vi altså også holde tungen lige i munden, når det gælder reglerne om hvordan vi bruger vores spillere. Umiddelbart vil vi heller ikke mene at en spiller fra en yngre årgang, der bruges med sund fornuft, er noget der generer andre af de hold vi møder rundt om i håndbolddanmark.

Der er helt sikkert mange flere argumenter, der kunne bruges, men disse er nok primært dem vi har tænkt og ageret efter, men kom endelig frem med dem, hvis i har flere/andre argumenter eller mod argumenter mod det.

Der må være andre klubber, der ligger naboer til nogle af de 7 ramte kommuner, som også er ramt i dette, i et eller andet omfang.

Generation 24