JHF: Trænernes ansvar at spillere ikke overbelastes ved JM

Niels Emil Lindholm, turneringsudvalgsformand i JHF, forklarer herunder, hvorfor udvalget har besluttet at afvikle U14 JM med tre kampe til hvert hold samme dag.

- Vi havde et stykke tid snakket om, hvordan vi (JHF TU) kunne afvikle JM for U-14 1. division på en mere sportslig korrekt måde. Som afviklingen var pt., med to semifinaler og en finale, levede det ikke op til en fair afvikling af JM.

- Semifinalerne var billetten til DM, og finalen fik derfor ikke den rette opmærksomhed. Hvert TU i de 8 kredse skulle komme med en indstilling. Nogle TU snakkede med trænere, andre TU snakkede med klubledere og de sidste TU snakkede med både trænere og klubledere.

Men ifølge aldersrelateret træning (AT) bør spillerne højst spille to kampe om dagen. Det ved I vel?

- Vi kender godt AT i JHF TU. Vi mener ikke, at vores beslutning går imod DHF’s anbefalinger. Dato er kendt i god tid, og så kan man tilrettelægge træning og JM, så spillerne ikke overbelastes. Her har trænerne et meget stort ansvar.

- Tilbagemeldingerne var, at alle mødte alle-modellen var en mere fair måde at afvikle JM på. Ligeledes blev afvikling over en dag eller to dage vendt, og afvikling over en dag kunne samle et flertal.

Nu står der en gruppe trænere og undrer sig meget over beslutningen?

- Vi politikere er valgt af klublederne, og derfor er det dem vi lytter til.  Vi er med på, at det ikke altid er nemt at forstå vores beslutninger for klubtrænere. Men vi skal prøve at have rette balance mellem økonomi og sportslig korrekt afholdelse. I bestemte perioder af håndboldsæsonen får vi mange henvendelser fra klubtrænere. Det er ikke, fordi vi ikke vil lytte, men vi kan ikke overkomme at svare på alle henvendelser og så også få taget gode beslutninger omkring turnering.

- Jeg har stor respekt for at flere trænere på drengesiden har en anden holdning.

 

Claus Hansen: Vi spænder ben for os selv

Ubold har forelagt Claus Hansen, DHF's talentansvarlige på drengesiden, JHF's beslutning og stillet et par spørgsmål.

Er det, ud fra dine erfaringer, realistisk at bede trænerne om at spare deres spillere op til og under, så de holde til at spille tre kampe sammen dag?

- Når man som forbund vælger at lave et officielt mesterskab i U14, så spiller holdene naturligvis for at vinde, hvilket betyder, at der bruges forholdsvis få spillere på de enkelte hold til de afgørende kampe. Der er altså en kvalifikation til DM på spil, derfor vil holdene gøre alt for at vinde, det giver sig selv, siger Claus Hansen, der ganske enkelt ikke forstår, hvad det skulle hjælpe at spare spillerne op til JM dagen.

- Hvis spillerne overhovedet skal have en chance for at slippe uden skader, når man byder dem et sådant program, så skal de naturligvis være i rigtig god form, så hjælper det naturligvis ikke at spare dem, bortset fra, at man kan give dem lidt fri de sidste par dage inden, konstaterer han.

Hvordan har du det som talentansvarlig med, at JHF TU mener, at tre kampe på samme dag IKKE strider mod anbefalingerne i AT?

- Jamen, jeg kan jo bare citere fra Aldersrelateret Træning side 85, hvor der står: ”En ungdomsspiller bør ikke spille mere end to kampe om dagen”. Længere er den ikke. Jeg forelagde allerede TU problematikken på et møde 31. marts 2015 og bliver bare trist på sportens vegne, når vi som forbund ikke er i stand til at gå foran som det gode eksempel. Jeg er talentansvarlig, og det er min fornemmeste opgave at varetage spillernes tarv, så vi kan holde så mange motiverede så længe som muligt til gavn for dansk håndbolds fremtid. I dette tilfælde må jeg desværre konstatere, at vi spænder ben for os selv, siger Claus Hansen.