JM-beslutning udløser hovedrysten og forundring

- Her gik jeg og troede, at en af Turneringsudvalgets (TU) fornemmeste opgaver var at lytte, kommunikere og hjælpe os spillere og trænere til at få den bedst mulige oplevelse med det det hele drejer sig om - nemlig at spille håndbold. Men det er åbenbart ikke tilfældet.

Sådan siger Jesper Johnsen, U14-træner for ØBG's drenge, efter et forløb med JHF's turneringsudvalg, som han undrer sig voldsomt over. Det hele handler om, at JHF's Turneringsudvalg har besluttet at afvikle JM for U14-hold med tre kampe på samme dag.

I starten af maj 2017 blev Jesper Johnsen og to andre håndboldfolk fra Kreds 6 bedt af den lokale TU-repræsentant, om at komme med nogen forslag/inputs til hvordan, man kunne gøre JM for U14 endnu mere interessant.

De tre adspurgte gik derefter i tænkeboksen og lavede en liste, hvor hovedpunkterne var:

  • Alle mod alle kamp over to dage ligesom DM.
  • Fuld spille tid 2 x 25 min.
  • Mindst to timer mellem hver kamp for det enkelte hold.
  • Indløb, navneopråb og musik til kampene.
  • Spil om guld, sølv og bronze.

- Forslagene blev taget med til TU, og vi var glade for, at vi var blevet spurgt, fortæller Jesper Johnsen, der dog snart blev skuffet.

- Til vores meget store overraskelse finder vi ud af, at man på TU-mødet 22. maj bestemmer sig for at afvikle JM 2018 på en dag med tre kampe, hvor der spilles 2 x 20 min. Først er jeg sikker på at det er lavet en fejl, men jeg finder desværre ud af, at det er rigtigt. Ikke nok med, at man ikke havde valgt at inddrage en eneste af de inputs, vi var bedt om at komme med, men man vælger også en løsning, der går i mod alt sund fornuft, siger Jesper Johnsen.

Han tager kontakt til potentielle JM-kandidater i U14 drenge fra alle otte jyske kredse, og sammen udfærdiger gruppen en mail, hvor der indtrængende bedes om, at beslutningen bliver taget op til revision.

I mailen står der, at:

  1. Det er sportslig uansvarligt at spille tre kampe på en dag.
  2. Skadesrisikoen er enorm
  3. DHF ikke anbefaler tre kampe på en dag
  4. Man i årgang 98/99 forsøgte sig med tre kampe på en dag - men efterfølgende gik væk fra det, da skadesrisikoen havde været for stor og den sportslige værdi i tre kamp på en dag var tæt på ikke eksisterende.

Mailen sendes til TU før sommerferien.

- Vi bliver mødt med en mail, hvor der svares, at TU udvalget vil tage det op igen i august, og at vi vil få svar lige derefter. Vi høre desværre ingenting og 3 november rykker vi for et svar. Det viser sig desværre, at beslutningen er taget - resultatet fra 22. maj står ved magt. Endvidere fremgår det af mailen, at vi trænere ikke længere skal kontakte TU direkte, fortæller Jesper Johnsen, der sidder tilbage med en følelse af at være blevet fuldstændig kørt hen over.

- Vi bliver bedt om at komme med feedback. Den feedback, vi kommer med, bruger man ikke, og i stedet vedtager man noget, der i bedste fald er fuldstændig håbløst - ja velsagtens skadeligt for spillerne. Og når vi så stille kritiske spørgsmål, ja så skal vi ikke skrive, siger Jesper Johnsen og spørger TU-medlemmerne:

- Hvor mange af jer, der sidder i TU, har egentlig været ude og se et JM for U14? Jeg har været derude. Her konkurrerer spillere, der har trænet fire-seks gange om ugen en hel sæson om at blive det bedste hold og kvalificere sig til DM. Kampene bliver spillet med en intensitet og et fokus, som er fantastisk at være vidne til - men også med en hårdhed og beslutsomhed som på ingen måder kan lade sig gøre i tre kampe på en dag, siger han og runder af:

- Beslutning om at spille tre kampe på en dag har ikke en eneste hverken sportslig eller helbredsmæssig berettigelse.