Jyske klubber frustereret over kvalspil

Tragten er for smal, når det gælder om at finde hold til U17 drenge 1. division i JHF/FHF, mener flere klubber

Flere jyske klubber er i den grad frustrerede over kvalifikationsspillet i JHF/FHF U17 drenge. Derfor har de senddt nedenstående brev til turneringsudvalget, hvilket dog ikke har ændret på noget. Det gør ikke frustrationen mindre, lyder det fra underskriverne af brevet (kan ses nederst i artiklen).

Brevet lyder således:

Kære JHF og turneringsudvalget.

Vi har med stor ærgrelse fulgt den seneste udmelding vedr. kvalifikationsspillet, som særligt i U17 drenge rækken, forekommer yderst uheldigt og alt for smalt tænkende.

Med indlemmelsen af FHF i JHF turneringsregi, har fem hold meldt sig i en række, hvor der spilles om 18 pladser. Hvilket har resulteret i et urimeligt kvalifikationsspil, hvor der i princippet er mere på spil, end at kvalificerer sig til et afsluttende DM, som udvides i kommende sæson. 

Seedningsudvalget i U17 drenge foreslog at udvide til 4 puljer med 6 hold frem for de 3 puljer á 6 hold.  En ganske plausible løsning, som vil inkludere flere klubber med et godt miljø, som er med til at talentudvikle unge spillere.

Kvalifikationsspillet vil derfor i 1 runde indeholde 12 pladser at spille om, fremfor de 6, som er tilfældet.  Det vil gøre det langt mere tåleligt at spille én runde kval, da nummer 1 og 2 ville gå med. Der er alt for mange variabler, som kan afgøre en sæson på én dag ved at vælge modellen med 3 holds puljer, hvor kun et hold går videre. - Et forslag som både seedningsudvalget og klubber har foreslået.

Hvad så med ligaen?

En 8 holds pulje med nummer 1 og 2 fra de 4 puljer vil sikre at de bedste hold også spiller i ligaen efter jul, og får yderst kompetent modstand af hinanden. Derfor bør sæsonen forlænges med yderligere 3-4 uger, og afvikle DM spillet i maj måned, for at få enderne til at mødes.

Det har været et ønske for den nye talentansvarlige i DHF, at flere hold skal deltage i DM, for at få gode kampe. Hvis vi skærer i antal hold allerede i U17, så vil mange dygtige hold ikke blive matchet på niveau, da de spiller i 2 division, og derved ikke få den afkrævede modstand for at udvikle sig in-game. Der skal og må kigges på fastholdelse og motivation. Gryden må holdes i kog og tragten holdes bredere.

I teorien kan Sønderjylland, fra Kolding over Ribe og ned, ende uden et hold i 1 division, er det sundt for diversiteten i håndbolddanmark? Skal håndbolden være et midtjyske/sydfynsk foretagende?

Træning på lang eller kortsigt?

Alt forskning viser, at vi skal have fokus på det lange stræk med de unge spillere, DHF, SDU, Team Danmark taler for at holde tragten bred.

Men…

  • Vi går fra at holde tragten bred, til at selektere tidligt, da et hold skal spilles sammen forud fra kval - 3-4 uger efter skolestart
  • Vi træner holdbaseret frem for individuelt
  • Vi træner for at vinde, frem for at udvikle
  • Spillerne bliver tidligt låst i roller ud fra deres nuværende evner og kompetencer
  • De ældste spillere, med størst fysik prioriteres og RAE(Relativ alders effekt) bliver endnu tydeligere
  • Vi lægger et unødigt stort pres på unge mennesker, som er afgørende for resten af sæsonen

Vi er bange for, at en smal 1. division vil dræbe miljøer, som arbejder seriøst med udvikling af håndboldspillere, fordi disse spillere vil søge mod de større miljøer, som så vil skabe en yderligere centralisering af spillerne. Hvor mange hold og holdfælleskaber skal de store miljøer så opfinde?  Det duer simpelthen ikke.

Vi vil se action og rummelighed

Så kære JHF, vi håber I vil tage vores refleksioner og løsningsforslag op til debat med samme, da vi i klubberne, blot kan se hvordan denne nuværende struktur vil forringe de enkeltes klubbers mulighederne for at drive talentudvikling og håndboldforening i fremtiden. Der bør hurtigst muligt inkluderes flere hold i 1. division drenge.

Dette skriv er for sporten, og de unges bedste.

24 hold i 1 division - 12 pladser at spille om i kvalifikationsspillet for drenge.

21 hold i 1 division pige, 3 pulje med 7 hold - Ingen kvalifikationsspil.

Giv ro til klubberne, trænerne, og ikke mindst de unge spillere.

 

Med venlig hilsen

Sportsefterskolen SINE, Sønderjyske Herrehåndbold Thomas Mogensen, Ribe HK, Haderslev KFUM Per Hansen & Steen Petersen, Sønderborg Håndbold Flemming Nielsen, Kolding IF, Bjerringbro-Silkeborg, Mors-Thy Håndbold, Ikast Håndbold, ISI,