KFUM-kurser gav Søren et personligt løft

Man kan godt være træner og elitespiller på samme tid. Søren Mortensen er det gode eksempel

Søren Mortensen, der er født i 1999, har taget turen gennem det uddannelsessystem, som KFUMs Idrætsforbund udbyder. Og han er begejstret. Kurserne har selvfølgelig gjort mig dygtigere rent fagligt, men de har især lært mig vildt meget om mig selv,” fortæller Søren og fortsætter:

- Jeg fik noget at et chok, da jeg begyndte på kurserne. For det viste sig, at jeg slet ikke hørte til i den kasse, jeg som menneske havde placeret mig selv i. Jeg troede jo, at jeg som træner skulle være den samme, som jeg var som spiller, men det viste sig slet ikke at være tilfældet, hvilket virkelig har været udviklende for mig. Den der forskel på ageren og personlighed var noget, jeg slet ikke var opmærksom på.

Søren spillede håndbold i barndomsklubben KVIK/Aalestrup KFUM, da han begyndte på KFUM’s kursusrække. Som U16 og U18 spillede han liga for Aalborg Håndbold, og han nåede også at få ungdomslandsholdskampe, inden han blev senior. Sideløbende med sin egen karriere har han været med til at træne et drengehold i Aalestrup – og i næste sæson er han med som træner omkring EH Aalborg U17 piger.

- Så det er blevet til nogle timer i hallen, griner Søren, der i Aalestrup KFUM også har været kursusansvarlig.

- Som træner har jeg kunnet tage en masse fagligt med mig fra min år i Aalborg Håndbold, hvor jeg havde dygtige trænere. Og så har KFUM’s kurser klædt mig på som mennesker. Kombinationen har blandt andet gjort det lettere for at forklare de drenge, jeg har trænet, hvorfor vi gør, som vi gør. Og det har gjort det meget lettere for mig at forstå de mange forskellige personlighedstyper, man som træner kommer til at stå over for, forklarer han.

Vildt givende

Da Søren begyndte på KFUMs kurser var han, med egne ord, ikke ret god til at så foran andre mennesker og forklare noget.

- På kurserne havde jeg flere forskellige instruktører, der kunne vejlede mig. Hver eneste gav mig et unikt syn på mig selv, hvilket har været vildt givende og udviklende for mig. Faktisk vil jeg sige, at jeg på kurserne er blevet formet som person i en retning, jeg kan mærke er den rigtige for mig – men det var bestemt ikke den vej, jeg troede, at jeg skulle, siger Søren og kommer med følgende anbefaling.

- KFUM’s kurser kan virkelig noget, og det kan noget, som jeg ikke har set på andre kurser. Så jeg kan klart anbefale, at man kommer afsted – og at man ude i klubberne arbejde for at få sine unge mennesker afsted.

Claus Hansen: God læsning

Claus Hansen, ligatræner hos Skjern Håndbold og mangeårig talentansvarlig hos DHF, er glad for at læse Søren Mortensens historie.

- Vi har i den grad brug for unge, dygtige og engagerede trænere ude i klubberne, og jeg kunne godt tænke mig at se flere U17- og U19-spillere være trænere. De behøver ikke nødvendigvis være til stede til alle træninger, men de kan sagtens være tilknyttet et hold, siger Claus Hansen og fortsætter:

- Der er så meget læring i at lære fra sig, og en spiller som Søren har gennem sine ungdomsår modtaget rigtig meget god træning, som han kan give noget videre af.

Claus Hansen har noteret sig KFUMs Idrætsforbunds tanker om at lave ’hele mennesker’ ud af deltagere på forbundets træner- og lederkurser.

- Hvad enten det er KFUM, DGI eller DHF, så er der rigtig mange gode kurser med dygtige undervisere, og det er efter min mening vigtigt, at man ude i klubberne har personer, der er ansvarlig for at få de unge trænere på kurser, siger Claus Hansen, der slutter af med at glæde sig over endnu en ting.

- En spiller som Søren har optrådt på højeste niveau som ungdomsspiller, og selv om han ikke som senior er ligaspiller, er han stadig aktiv i vores sport. Det er jeg rigtig glad for, fordi vi mister for mange af de unge spillere, når de er færdig med ungdomsårene.

Generation 24