Landsdækkende U19-liga? NBA-model kan være mulighed

Skanderborg-træner Laurids Søgaard Petersen har udtænkt en model, der minimerer antallet af 'bro-krydsniner' i en U19-liga

I forbindelse med DM for U16 og U18 drenge i Roskilde samlede DHF en række klubber og ’håndboldpersoner’ til et møde om næste sæson U19-række. Akkurat som der var et møde om samme emne, da der i Silkeborg var DM og U16 og U18 piger.

Problemstillinger på de to møder var stort set de sammen, men der var på Øst-mødet fokus på økonomien i at lave en landsdækkende turnering for U19-hold.
Laurids Søgaard Petersen, træner for Skanderborgs U18-drenge, har udtænkt et forslag til, hvordan en landsdækkende turnering kan skrues sammen – uden at klubbernes økonomi belastes alt for meget.

- I min optik vil det være synd, hvis vi får et turneringsprodukt, hvor økonomi forhindrer hold i at deltage. Det er klart, at det bliver dyrt, hvis man skal krydse Storebælt med jævne mellemrum, men det mener jeg heller ikke er nødvendigt, siger Laurids Søgaard Petersen.

Han håber, at der allerede til næste sæson kan findes en ny model for U19-holdene.

- Netop i næste sæson vil det være godt at få lavet en ny U19-struktur, fordi holdene vil være de samme, som har mødt hinanden i U18 i denne sæson, siger han.

Laurids Søgaard Petersens udkast til en model kan ses her:
'Konference-modellen' – turneringsstruktur for den bedste U19-række
8 hold fra øst og 8 hold fra vest fordeles i to konferencer eller regioner á la den måde, NBA er opbygget på. Hvert hold spiller 14 kampe mod de 7 øvrige hold fra egen region - en på udebane og en på hjemmebane. Derudover spilles 8 kampe mod holdene fra den anden region. 4 kampe på udebane og 4 kampe på hjemmebane. Man møder altså holdene i egen region både ude/hjemme og holdene fra modsatte region en enkelt gang – alt i alt 22 kampe.

Eksempel:Baseret på resultater fra indeværende sæson hos drengene ville puljerne have set således ud, hvis modellen var blevet brug i indeværende sæson:
Øst 
GOG
Oure
TIK
Roskilde
FIF
TMS
HIK
Gudme

Vest

Skanderborg
Mors
BSV
Aarhus
Aalborg
Esbjerg
Tønder
Randers

Turneringsstruktur
2 kampe (ude/hjemme) mod regionale hold 2x7=14 kampe 2 kampe (ude/hjemme) mod regionale hold 2x7=14 kampe

8 kampe (4 ude, 4 hjemme) på tværs af regioner
Alle hold spiller 14 + 8 = 22 kampe

Point fra alle kampe samles i regional stilling Point fra alle kampe samles i regional stilling

De er mulighed for at spille dobbeltkampe, når man kører på tværs af landet, fx i Aalborg lørdag og på Mors søndag. Det vil muliggøre, at man kun skal på tværs af landet 2 gange i hele sæsonen. Der er ligeledes mulighed for at placere kampene i forbindelse med, at et klubs seniorhold skal på tværs af landet. De tværgående kampe placeres først.

Slutspilsforslag:
De fire bedste i øst og de fire bedste i vest går videre. Enten spiller man et internt slutspil, således at de to bedste fra øst og vest kommer med til final 4. Alternativt krydser man over således at øst 1 spiller mod vest 4 osv.
De 8 laveste rangerede hold bør også have en form for slutspil eller afslutningsstævne.
Slutspillet kan have mange former.

Umiddelbare fordele:
16 hold i den bedste række (forholdsvis bred tragt).

Ligestilling mellem øst og vest (dog har man som vest-hold kun 8 kampe mod nuværende formentligt svagere øst-bund-hold. Forskellene vil givetvis udlignes over tid – man kommer tættere på. Kan måske løfte HRØ).

Flere lige kampe, men færre ’vigtige’ kampe. Alle er med i slutspillet – dog er der en stor fordel ved høj placering i grundspil. (Giver mindre fokus på kampafviklingen og mere fokus på fysisk træning, træning/kamp opad, talenttræning osv.)

Et radikalt anderledes turneringsprodukt (Oplevelse at se frem til som U17-spiller).

Væsentlig billigere end en almindelig landsdækkende turnering – kun 2-4 ture på tværs af landet.

Terminerne kan rykkes således, at turneringen afvikles fra primo/medio september frem til medio april med slutspil ultimo april. Det vil sige at maj/juni stadig er fri til eksamener og grundtræning.

Udfordringer:
Udvælgelse af de 8 hold? (Ideelt: kombination af niveau på miljø og konkret trup – inddrag DHF + talent-/landsholdstrænere).

Laver man afstanden til sub-eliten for stor – skal man være i et af de 16 miljøer for at være elitespiller? 12x16 = 192 elitespillere – er der så mange?

Kan det være en fejl at ombrydningen fjernes? Dermed forstørres skel mellem niveauer.

Undgå sammenfald med afslutning på seniorturnering?
Seniorregler? (Umiddelbart kunne man godt tillade 14 spillere på bænken og evt. forsvar/angreb – de øvrige vil jeg fraråde).

Økonomi i rejser på tværs af landet. Hvis det begrænses til 2-3 ture på tværs af broen, så kan det gøres for under 10.000 kr. i merudgift. 4 biler på tværs af broen + brændstof. Alternativ opdatering af regler i forhold til bropulje.

Generation 24