Sidste sæson sluttede med DM-finaler i U14, U16 og U18. Som sædvanlig. Og jeg mener, at afviklingen af finalerne kan debatteres.
Jeg begynder bagfra med U16 og U18 drenge, der spillede deres kampe på Fælleden i Skanderborg, hvor jeg var til stede og overværede noget, der vel mest af alt kan betegnes som en fest.
Skanderborg Håndbold havde ganske enkelt banket et arrangement sammen, der satte helt nye standarder for et ungdoms-DM. Hele pakken sad i skabet, og selv garvede DM-deltagere måtte knibe sig i overarmen for at se, om de var vågne. I omegnen af 2000 tilskuere var på plads over de to dage og blev belønnet med fest, farver, maskot, musik og fremragende faciliteter. Og ja, det hjalp selvfølgelig, at arrangøren havde to hold med.
Pigernes U16 og U18-finaler i Gudme var ifølge flere meldinger, blandt andet fra DHF-talentansvarlig Flemming "Tuborg" Larsen, en noget tam affære uden ret mange tilskuere. Den gode Larsen påpegede blandt andet andet, at GOG havde tre drengehold til DM "udenbys", og at det var med til at mindske mængde af gule trøjer på tilskuerpladserne. Det lyder rigtigt.
Jeg har intet, indrømmer jeg, hørt om U14 DM i Vallekilde-Hørve Kultur- & Idrætscenter. Altså ud over resultaterne.
Men efter at jeg op til DM havde undret mig over mængden af arrangementer, der havner i det nævnte center i Hørve, blev jeg ringet op af Troels Hansen, nybagt HRØ-formand med tilknytning til HK Lammefjorden, der spiller i Vallekilde-Hørve Kultur- & Idrætscenter. Han afviste alle insinuationer om kammmerateri og fortalte, at centeret i Hørve både rent håndbold, - facilitets- og kantinemæssigt er helt i top. Og da jeg aldrig har været på stedet, så tager jeg selvfølgelig dette for gode varer.
En anden oplysning var, at ingen andre ville arrangere U14 DM - og så er der jo super, at man trækker i arbejdstøjet i Hørve, hvor der nu har været DM-stævne to år i træk.
Det er andet år i træk, at DHF har måttet lede med lys og lygte efter en arrangør af U14 DM. Jeg er overbevist om, at hovedårsagen til det er, at klubberne først et par håndfuld dage før DM ved, om de har et hold med. Det er der to løsninger på.
Løsning 1 handler om at øge afstanden mellem det tidspunkt, hvor holdene kvalificerer sig til DM og så selve DM-stævnet. Mens det i U16 og U16 er relativt sikkert, hvem der år efter år deltager ved DM, så er det noget anderledes i U14, vel især i Jylland. Men hvorfor er det, at der skal spilles DM så hurtigt efter JM og kval-kampene i HRØ/FHF? Alle de spillere, der er med til disse DM-stævner, træner jo alligevel frem til sommerferien, så DM kunne sagtens spilles 2-3-4 uger senere. Man kunne i øvrigt med fordel rykke hele baduljen, så færre spillere vil blive fanget mellem at skulle konfirmeres og at skulle spille en slutrunde.
En større afstand mellem JM og DM vil også mindst belastningen på spillerne, der skal gennem tre kampe på en weekend med 14 dages mellemrum.
Løsning 2 handler om at finde en fast DM-arrangør - og den løsning bør efter min mening også overføres til U16 og U18.
Tanken om faste DM-arrangører har været luftet tidligere, blandt andet af U20-landstræner Heine Eriksen. Og når man nu i Skanderborg har set, hvor godt det kan gøres, så vil det jo være oplagt at fortsætte successen.
Den tanke vil få sveden til at springe hos Lars Bang og de andre gode folk i Skanderborg, der stod bag årets DM-succes. For et er, at Skanderborg er hyppig DM-deltager, noget andet er, at et sådant stævne slider på de frivillige.
Jeg mener imidlertid ikke, at et DM bør være et klubarrangement - men et DHF-arrangement. DM for ungdom er DHF's flagskib, og jeg begriber ikke, at DHF ikke har grebet chancen for at slå på tromme for sig selv ved DM-stævner. Jeg er stadig forundret over, at jeg, forældre eller klubber skal sørge for, at der livestreames fra DM-stævner. Og jeg noterer mig, at der ikke var en eneste fra DHF's ellers ganske pænt store kommunikationsafdeling til stede i i Skanderborg. Men de var måske på plads i Hørve eller Gudme.
Jeg er overbevist om, at der i DHF-systemet kan findes penge til at aflønne en klub for at være DM-arrangør - selv om man ikke har hold med. Mange klubber leder efter steder at tjene penge, og her er en mulighed, der sagtens kan deles mellem flere klubber.
En sådan løsning vil også kvalitetssikre DM-stævnerne. Jeg troede i min naivitet, at DHF havde lavet en form for drejebog i forhold til afviklingen af DM-stævner. Det viser sig ikke at være tilfældet. Og jeg kan forstå, at Skanderborg-folkene blandt andet brugte en del tid på noget som enkelt som at få et DHF-logo, der kunne bruges til tryg. Det kalder næsten på et "herregud".
Nu står man i Skanderborg med en drejebog til et tæt på perfekt DM-stævne, og det vil i den grad være ærgerligt, hvis alt det "guld" skal smides i skraldespanden.
Og endelig: Afvikl de tre DM-stævner i tre forskellige weekender i stedet for at skyde raketten af samme weekend. Det vil give alle os, der elsker at se håndbold, mulighed for at drage land og rige rundt. Det vil gøre det muligt for en klub mere flere DM-deltagere at mobilisere flere tilskuere. Og det vil øge fokus på de enkelte årgange.