Ubold har snakket EM med Claus Hansen
Ubold har spurgt Claus Dalgaard-Hansen, talentchef i Skjern Håndbold, der i en lang årrække var en central figur i talentudviklingen på herresiden i DHF, hvad det er han lægger mærke til, når han ser EM.
Hvad glæder dig mest?
- Jeg glæder mig over mange ting, men blandt andet over kontinuiteten i arbejdet. Truppen til EM repræsenterer ti forskellige ungdomslandshold i træk fra Hans Lindberg i 1980-1981 generationen til Emil Jakobsen og Mathias Gidsel fra 1998-1999 årgangen. Alle årgange har således udviklet slutrundespillere, det er flot.
- Desuden sender jeg en venlig tanke til Jan Pytlick og Ulrik Wilbek, der tilbage i 2008 fik gennemtrumfet, at mandsopdækning skulle fjernes i ungdomshåndbold samt at man kun må skifte ud, når man er i boldbesiddelse. Vi udvikler – som jeg ser det – flere tovejsspillere end tidligere og enerne vælter frem, fordi de ikke har tilbragt time efter time ved midten med en forsvarsspiller foran sig.
Hvilke ting har ændret sig fra Hans Lindberg/Lasse Svan tiden til Mathias Gidsel/Emil Jakobsen generationen?
- Træningsmængden falder i øjnene. Hans Lindberg startede med at spille håndbold som 14-årig, Lasse Svan begyndte først at træne tre gange om ugen som U18 spiller. Nu træner man væsentlig mere, væsentlig tidligere både i hallen og fysisk. Det giver dygtige spillere, men jeg frygter også, at konsekvensen er flere alvorlige skader tidligere end vi så dem før. Desuden er det min bekymring, at flere brænder ud for tidligt og dermed aldrig finder ud af, hvor dygtige de kunne være blevet. Vi beundrer med rette den store bredde der er i disse år, jeg er lidt spændt på om den stadig eksisterer i 2030. Men håber virkelig, at mine bekymringer bliver gjort til skamme.
Hvorfor tror du Danmark indtil videre er sluppet ret nådigt gennem corona under EM (7-9-13)?
- Man snakker tit om, hvad kultur er, og jeg tror, det er et udslag af en stærk kultur. Der har på de danske ungdomslandshold så længe jeg kan huske været ret strikse regler, når man har været på tur. Man har i ledergruppen altid været meget opmærksomme på, hvordan man kunne undgå at ryge i fælder, der kunne forøge risikoen for sygdom. Det har været i forhold til mad, men også i forhold til hygiejne. Der er uden tvivl mange danske ungdomslandsholdsspillere, der har bandet lederne langt væk, når de er blevet nægtet adgang til hotellets pools, selvom de andre landes spillere har hygget sig i det varme vand. Det er den kultur, der forhåbentlig er med til at give medaljer til Danmark.
OBS: Artiklens foto viser Mathias Gidsel ved U18 DM. Han har lagt et par fysiske lag på efterfølgende.