Jysk-Fynsk Efterskolehåndbold er reserveret til hold fra efterskoler og byder på færre kampe over længere tid – og giver skolerne plads til både det sportslige, det faglige og det sociale
DGI skriver følgende på sin hjemmeside:
Programmet risikerer at blive presset, når efterskoler med håndbold på skemaet deltager i de almindelige tilbud under Jysk Håndboldforbund (JHF).
Mange kampe og en stram tidsplan betyder, at eleverne på skolerne har vanskeligt ved at nå det hele og få det maksimale ud af alle aspekterne af et ophold på en efterskole.
Et nyt koncept, oprettet i et samarbejde mellem Efterskolernes Håndboldudvalg og DGI, tager højde for alle udfordringerne, som idrætsefterskolerne oplever, når de gerne vil tilbyde håndbold til sine elever.
Turneringen er for efterskoler, den er niveauinddelt og den byder på færre kampe over længere tid. Lutter fordele, mener Kristian Winther, der til dagligt er lærer på Hellebjerg Efterskole og samtidig sidder i Efterskolernes håndboldudvalg.
”Når vi har vores elever i ti måneder, så vil vi gerne tilbyde håndbold på et højt niveau kombineret med alt det andet gode, efterskolelivet har at byde på. Både det faglige og det sociale,” siger Kristian Winther om initiativet.
Behovet for et nyt koncept opstod hos efterskolerne, fordi man i JHF går over til ulige årgange fra den kommende sæson. Rækkerne hedder fremover U17, U15 og så videre – i stedet for U16, U14 og nedefter.
Den nye opdeling betyder blandt andet, at efterskolerne kan få svært ved at samle et helt U15 eller U17 hold. En elev fra 9. klasse risikerer derfor at blive nødt til at spille på et U17-hold og dermed møde spillere, der er op til to år ældre. Kombineret med meget faste rammer for turneringerne generelt fik det sat skub i planerne om en egen turnering for efterskolerne.
”Vi kunne godt tænke os en turneringsstruktur med færre kampe, men stadig på et godt niveau. Så har vi tid til at udvikle på vores spillere, samtidig med, at de ikke bliver trætte af at spille håndbold,” forklarer Kristian Winther.
I dag spiller efterskolerne med i almindelige JHF-turneringer, og møder ikke alene efterskoler. Modstanderne er også almindelige hold fra traditionelle klubber. At den modstand falder bort, har ikke den store betydning.
”Vores håndboldsspillere er ikke elitespillere, og de ser mere frem til at møde deres kammerater fra andre efterskoler,” lyder det fra Lars Lynge, der også sidder i Efterskolernes Håndboldudvalg, mens han til dagligt er lærer på Vandel Efterskole.
Ud over de efterskoler, der i dag er en del af JHFs turneringer, så er der lige nu ikke ret meget tid til at spille mod de andre efterskoler.
Hvis skolerne tager Efterskolernes Håndboldudvalgs og DGIs nye initiativ til sig, så vil det måske betyde færre hold i JHFs turneringer.
Men tiltaget er ikke sat i verden for at konkurrere med håndboldforbundets tilbud. Konceptet skal blot gøre efterskolernes produkt og tilbud bedre.
Mange efterskoler har etablerede samarbejder med store håndboldklubber, der spiller i de bedste rækker. Det fortsætter de formentlig med at gøre.
"Tilbuddet er til alle efterskoler. At nogen sikkert vælger JHFs tilbud er op til dem. Det vigtige er, at efterskolerne vælger det tilbud, der passer til deres profil,” understreger Kristian Winther.
Han kan dog sagtens se mulighederne i, at også efterskoler med klubsamarbejder deltager med et hold eller to, i og med der er niveauinddeling, og det derfor kunne give mening for de elever, der ikke nødvendigvis skal ud og spille på allerhøjeste niveau med deres klubber.