Først på året modtog den tildligere håndboldlandsholdspiller Rikke Nielsen hæderen Tryg Forsikring Årets Forbillede for sit arbejde med at være håndboldtræner for en større og større gruppe udviklingshæmmede børn, herunder datteren Magda, i Aalborg. Det førte til oprettelsen af Lykkeliga, hvor de udviklingshæmmede børn kan spille rigtige kampe mod hinanden. Og nu har Rikke sagt sine jobs hos DGI og JHF op og er gået all-in på Lykkeliga.
- Jeg vil gerne være med til at gøre det muligt for udviklingshæmmede børn over hele landet at spille håndbold, siger Rikke og fortsætter:
- Jeg kan jo se, at børnene har det rigtig sjovt med det her, og jeg kan også se, at håndbolden giver forældrene til de her børn en helt anden platform end ellers at mødes på. Ofte mødes vi forældre til foredrag om sygdomme og problemer, men når vi spiller håndbold, står vi jo og snakker om hopskud og finter frem for at snakke om handicap. Det er et helt andet fokus, og da det gik op for mig, tænkte jeg: Hvad er det lige, der sker her?
Egentlig troede Rikke, at det blot ville være hendes datter og maksimalt en håndfuld andre børn, der ville være på holdet i hjembyen Aalborg. Men sådan kom det ikke til at gå.
- Vi er vokset og vokset, og vi har nu forældre der kører deres børn fra Hjørring, Dronninglund og andre nordjyske byer for at kunne træne med vores hold. Det er selvfølgelig dejligt, men jeg mener jo, at det burde være muligt at lave hold i omend ikke alle byer, så i hvert fald rigtig mange steder, siger hun.
Lykkeliga-spillerne er en pose blandede bolcher, der tæller alt fra børn med Downs Syndrom og til børn uden arme.
- Næsten alle kan være med. Men det er klart, at man ikke bare sige, at nu går I sammen to og to og begynder at kaste, som man ville gøre til en træning med et almindeligt hold. Det her kræver mere, siger Rikke.
Håndbold for denne gruppe børn er derfor sværere at strukturere. Og det er her, Rikke Nielsen gerne vil træde til.
- Der er allerede en 8-9 klubber, der har et håndboldtilbud for børn med et handicap, men for mange klubber er det en opgave, man ikke helt ved, hvordan man skal få hul på. Her kommer jeg med viden og erfaring - og et bevis på, at udviklingshæmmede børn altså også kan spille håndbold, siger Rikke, der har sat tre år af til at få projekt Lykkeliga til at køre.
- Lige nu er jeg i gang med at søge fonde, for det er klart, at der skal noget økonomi til. Og jeg håber så meget, at det lykkes at gøre projektet bæredygtigt, for det her er godt for børnene, siger Rikke.
2. september samles der penge ind til Lykkeliga-projektet i Stilling Hallen, hvor de lokale herrer møder døvelandsholdet. Her vil Rikke Nielsen dukke op og fortælle om projektet. Og 9. juni 2018 er Gigantium i Aalborg vært for Lykkecup, hvor Lykkeligaholdene mødes.