SAH - Den østjyske talentfabrik

Skanderborg Aarhus Håndbolds Søren Fisker sætter ord på klubbens samarbejde med ESAA

Følgende tekst er leveret af Skanderborg Aarhus Håndbold.

SAH har en naturlig forankring i talentudviklingen i Østjylland via samarbejde med akademierne både i Skanderborg og i Aarhus, hvor vi arbejder struktureret med talentudviklingen gennem et stærkt østjysk samarbejde.   

I Aarhus er samarbejdet med ESAA, som vil blive præsenteret her. 

Hvad er ESAA - og hvad kan ESAA tilbyde dig  

ESAA (Elite Sports Akademi Aarhus), som er et samarbejde på tværs af århusianske sportsklubber, tilbyder morgentræning for folkeskoleelever fra 8. klasse og for gymnasieelever, som gerne vil dygtiggøre sig indenfor en given sportsgren. Det er et samarbejde, som gælder på tværs af mange andre sportsgrene, herunder håndbold, som vi vil fortælle nærmere om. 

Det handler først og fremmest om, at der er et godt samarbejde mellem skole og ESAA, som tillader, at der er mulighed for at lave morgentræning hver tirsdag og torsdag.  ESAA har et samarbejde med to folkeskoler i Aarhus; Ellevangskolen og Rundhøjskolen, og fem ungdomsuddannelser; Risskov Gymnasium, Marselisborg Gymnasium, Aarhus Business College, Viby HF og Aarhus Tech.

ESAA skal ses som et attraktivt supplement til klubtræningerne med yderligere håndboldtræning og fysisk træner, som skal være med til at gøre spillerne endnu dygtigere, stærkere og hurtigere. Håndboldtræningerne ligger hver tirsdag og torsdag morgen, og er målrettet unge sportsudøvere, som har mod på at træne endnu mere håndbold, end de ellers ville gøre hjemme i klubben.

 

Søren Fisker

SAHs assistenttræner Søren Fisker har været en del af ESAA siden sommeren 2022, ligesom han tidligere har været tilknyttet som fysisk træner i en længere periode. Han var sideløbende med sin aktive håndboldkarriere også ungdomstræner, og kom til SAH fra en stilling som talentchef i Bjerringbro Silkeborg Håndbold.

Søren Fisker står for alle torsdags-morgentræninger med U15-drengene.

For Fisker er det meget naturligt at fastholde forankringen i ungdomshåndbold og i udviklingen af de helt unge talenter ved siden af den talentudvikling, han er en del af i SAH.
- Jeg nyder at træne spillere, der kan flytte sig. Det kan man på et ligahold, som vi har i SAH, men læringskurven for mange unge spiller er måske en smule stejlere, end den vil være for en seniorspiller, og det synes jeg er spændende at følge og væe en aktiv del af.

- Det at kunne understøtte og hjælpe en spiller med at udvikle sig og lære så meget som muligt, gør, at jeg har lyst til at være en del af ESAA. 

Som træner i ESAA er Fisker anerkendende overfor, at hans træning skal være supplerende for den træning, der foregår ude i klubberne. ESAA tilbyder en mulighed for at øve sig og træne ekstra på de ting, man som spiller gerne vil blive endnu bedre til. 

- Jeg forsøger at lave en træning, hvor den enkelte spiller har forholdsvis mange aktioner. I forhold til ESAA specifikt, så drejer det sig også om at finde en balance i, at de også skal kunne holde til at træne hjemme i klubben og ikke skal blive overbelastningsskadet.

- Den træning, vi laver på ESAA, skal meget gerne understøtte det arbejde, der foregår ude i klubberne. Der skal vi tilstræbe os at have en god fornemmelse af, hvor spillerne er henne i forhold til eventuelle skader, der må komme, som en naturlig del af det at være håndboldspiller. Det skal vi forsøge at tage hensyn til i videst muligt omfang.

- Det drejer sig først og fremmest om at sætte spilleren i centrum og sørge for, at den enkelte spiller har de bedst mulige betingelser for at udvikle sig. 

Søren Fisker forklarer videre om ESAA-træningerne, som generelt har fokus på de tekniske og fysiske elementer i spillet. 

- Det er en stor styrke, at ESAA kan levere supplerende træning til det der foregår ude i klubberne - og på tværs af klubberne. Det kan være med til at skabe en relation mellem spillerne på tværs af klubberne, men det kan også potentielt set højne træningsniveauet i enkelte dele af spillet hos spillerne. 

- Man skal huske, at det primært er hjemme i klubberne, at klubtrænerne har den største føling med, hvor spillerne er henne og kan følge dem lidt tættere og lidt oftere. På ESAA kan vi forsøge at bidrage til den process og den udvikling, de er i hjemme i klubberne. 

- Så det er meget vigtigt at fastslå, at vi anerkender det store stykke arbejde, der ligger ude i klubberne, og ydmygt prøver at bidrage til spillernes udvikling med de ting, vi gerne vil træne med dem, når vi ser dem til den ugentlige ESAA-træning.

Hvad kan du som spiller få ud at være en del af ESAA? 

- Jeg tror, at det, ESAA kan give en spiller, er en oplevelse af, hvad det gør for ens håndboldspil. Både fysisk, fordi man både fysisk får noget ekstra hjælp og tid til sin fysiske træning. Altså man kan selvfølgelig få en masse ud af det på det fysisk område. Men man kan også få en masse ud af det i forhold til at finde ud af, hvad en ekstra træningsmængde kræver af en, men også hvad en ekstra træningsmængde gør ved ens håndboldspil. 

Og den erfaring i en tidlig alder kan hjælpe spilleren til at finde ud af, om man har lyst til at gå hele vejen,  eller om man måske skal kigge lidt andre veje, eventuel når man går ud af folkeskolen eller når man går ud af en ungdoms uddannelse hvor man også kan være esaa. 

Min ambition er selvfølgelig at se, om vi kan give spillerne lidt mod på mere. Det er at forsøge at give så mange spillere som muligt lysten til at fortsætte med at træne rigtig meget, for det kan gøre, at vi får flere dygtige håndspillere i det århusianske og det østjyske område. Det kan forhåbentlig skabe nogle ringe i vandet i forhold til at fastholde den ret store talentmasse, der er i området. 

Generation 24