- Tidlige kontrakter stiller krav til klubberne

Ubold har snakket med Mads Lind, direktør i Skanderborg Aarhus Håndbold, om det at tagne en kontrakt med en meget ung spiller

GOG har lige tegnet en fem-årig kontrakt med 17-årige Hjalte Lykke. Tidligere i år tegnede Skanderborg Aarhus Håndbold en tre-årig aftale med ligeledes 17-årige Joachim Pedersen. Og spørger man Mads Lind, direktør i Skanderborg Aarhus Håndbold og selv mangeårig ligaprofil, så er kontrakter med meget unge spillere noget, vi godt kan vænne os til.

- Jeg tror ikke, vi kommer til at se et stort antal 17-årige tegne kontrakter, men det vil ske hyppigere, end vi har været vant til, siger Mads Lind og uddyber:

- Der sker en stigende centralisering af de bedste spillere, og flere og flere klubber har et set-up med et akademi, der skal levere spillere til ligaholdet. Vi klubber kæmper om de 10-15-30 bedste spillere i hver årgang, og man skal gøre sig klart, at der er tale om forretninger med ganske store økonomier hæftet på. Og det er nu engang billigere at lave sine egne ligaspillere end at hente etablerede spillere udefra.

Synes du, at det er for tidligt at tegne kontrakter med U17-spillere?

- Det synes jeg faktisk. Dermed ikke sagt, at jeg ikke kan stå inde for, hvad vi selv har gjort. Og som markedet er, var vi nødt til at forholde os til situationen, for der var flere andre klubber, der var interesseret i at hente Joachim, siger Mads Lind og uddyber:

- Håndboldmanden i mig synes, at det er bedst, at de unge spillere bliver i deres miljøer og spiller ungdomsårene færdig. Håndbolddirektøren i mig ved til gengæld, at jeg er med til at drive en forretning med en pænt stor økonomi. Så jeg kan pudse min glorie nok så meget, hvis ikke jeg følger med i det marked, der er.

Et spørgsmål om ansvar

Mads Lind understreger, at der følger et stort ansvar med at tegne en kontrakt med en ung spiller.

- Det forløb og den handlingsplan, der er omkring det unge menneske, er afgørende. Det er afgørende, at han blive så god som muligt og bliver ligaklar og ikke omvendt. Man skal heller ikke underkende, at der kommer et ekstra pres på en spiller, der i en meget ung alder får en kontrakt med en ligaklub. Vi havde mange snakke med Joachim og hans familie, før der blev indgået en aftale. Desuden har vi et setup og en cheftræner (Nick Rasmussen, red.), der er gearet til det her, lyder det fra Mads Lind.

Talent er jo mange ting

I Skanderborg Aarhus Håndbold er tilgangen til Joachim Pedersen, at man har en formodning om, at bagspilleren kan blive klar til herreligaen. Men det skal ikke være om tre måneder.

- Talent er jo mange ting, men vi har også kigget på indstilling. Fysik og teknik flytter dig kun noget af vejen. Og så er det vigtigt at kende sine begrænsninger – og der sidder et godt hoved på Joachim, konstaterer Mads Lind og tilføjer:

- Når man skriver med så ung en spiller, ved man reelt ikke, om man først får et outcome tre, fire eller fem år senere. Og om et halvt år – eller slet ikke. Det er en spændende proces, siger direktøren og nævner ordet økonomi.

- Økonomi er og bliver et kodeord. Forretningerne er blevet større. Håndbold har ikke den samme transferhistorik som i fx fodbold, så klubberne er afhængige de af sponsorer, de har. Derfor gælder det om at finde en ung spiller, der spiller over den markedsøkonomi, han har, fordi han er i gang med sin første kontrakt. Det handler om købmandskab.

Risikerer man at holde på spillere, der egentlig ville være blevet bedre andre steder?

- Nogle gange skal man lade nogle spillere gå frem for at lade dem være andetvalg. Kielce har små 30 spillere på kontrakt og lejer dem ud og laver en forretning på det, og det er jo et værdispørgsmål, hvad man synes om det. Men det ligger ikke i vores værdisæt, at vi skal sætte os på spillere, fordi andre klubber ikke må få dem. For der skal spilletid til, for at man flytter sig som spiller, lyder det fra Mads Lind, der peger på vigtigheden af at have et setup, der sikrer et godt ungseniormiljø.

- Og så skal man måske lave holdfællesskaber, så de unge spillere kan spille enten 1. eller 2. division, før de bliver ligaklar. Man skal dog være klar over, at der kan være en verden til forskel på at være akademispiller og så at spille 2. division, hvis du er vant til at have diætist, fysisk træner og så videre tilknyttet. Så vi arbejder på at lave en miljø for vores upcoming-spillere, så vi kan holde dem tæt på os, så de ikke havner i fx Sydhavsøerne eller Grindsted, fortæller Mads Lind, der godt kunne tænke sig en U21- U23- eller 2. holdsliga.

Kommer I til at tegne kontrakt med en 17-årig igen?

- Det vil jeg ikke afvise. En af udfordringerne er jo, at det er svært at sige, hvem der bliver gode. Nogle er der først, når de er 24. Andre, som vores egen Thomas Arnoldsen, var der meget tidligere. Vi skal som klub fokusere på, hvad vi kan tilbyde spillerne. En kontrakt en mulighed, nogle andet er en plan. Og så står vi i Skanderborg Aarhus i et limbo mellem at skulle være med i toppen af ligaen og så bruge de unge spilere, der bare har en lidt længere vej, når de er i en klub, der spiller med i toppen, siger Mads Lind, der peger på 01/02-årgangen fra Skanderborg Håndbold.

- Her har vi en 7-8 spillere, der kan gøre sig gældende på ligaplan. Det er unikt. Og i 04/05-årgangen ser vi noget, der kan minde om det. Og vii ved, at der allerede er 07’ere, der bliver tilbudt en eller anden form for en kontrakt. Så nej, jeg vil ikke afvise flere kontrakt med unge spillere. Det er fedt at udvikle talenter, og det giver altså noget, at vi har lokale spillere på vores hold, for folk vil gerne ud og se naboens søn i hallen, slutter Mads Lind.