Ubold mener: Livestreamning er både sort og hvidt

Ud fra de første udmeldinger fra DHF om livestreamning fra potentialt alle landets haller mangler vi information

Da jeg for snart 10 år siden fik ideen til Ubold, var formålet at promovere dansk ungdomshåndbold. Og det er det stadig. Derfor er jeg som udgangspunkt positivt stemt i forhold til samarbejdet mellem Dansk Håndbold Forbund og Sportway, der vil sætte kameraer op i op mod 250 danske haller og vise kampe helt ned til U15.

Når jeg indimellem streamer ungdomskampe, har de særdeles gode seertal. Rekorden er godt 20.000 visninger af en enkelt kamp. Så der er ingen tvivl om, at der er en efterspørgsel på at kigge med. Så langt så godt.

Jeg vil dog godt stille spørgsmålstegn ved, om det giver mening at vise kampe helt ned til U15. Og ja, det har jeg selv gjort, men kun fra et JM eller et DM, hvor de deltagende spillere trods alt er vant til en grad af eksponering. Men hvad siger Mads og Mette i en U15 C-række til at blive landsdækkende? Risikerer vi at udvikle en præstationsangst, som der er rigeligt af i forvejen, når familien og vennerne kigger med i hallen? Jeg har ikke svaret, men jeg har været ungdomstræner længe nok til at kunne se et muligt problem.

Og så savner jeg i den grad nogle retningslinjer for visningerne af kampene. 

I Norge er man i gang med selvsamme øvelse, og her er forbundet meget mere klar i spyttet end DHF i forhold til beskyttelse af spillerne - fx dem med en hemmelig adresse,

Herunder er de norske regler, og jeg kunne godt tænke mig, at DHF - ud over at udtrykke glæde over de teknologiske muligheder - melder ud, om man har tænkt i samme baner.

  • Det kan kun strømmes fra kamper fra 15-årsklassen og eldre.
  • Filmingen fokuserer på selve spillet med avstandsbilder, og ikke på enkeltspillere.
  • Alle har rett til å reservere seg mot at kamper blir filmet. Dette gjøres via Min Idrett-appen. Reservasjon krever ingen begrunnelse, og ingen vil få vite hvilken spiller som har lagt den inn. 
  • Ingen kamper med spillere på hemmelig adresse blir filmet. Idrettens systemer samkjøres mot folkeregisteret en gang i døgnet, med de nødvendige krav til beskyttelse av enkeltpersoner, slik at dette skjer automatisk.
  • Det er strenge regler for hvor lenge kamper kan lagres.
  • Det er utviklet en totrinns sikkerhetsnøkkel som gjør at kameraene bare kan være i bruk under aktiv kamp.
  • Kameraene er koblet til idrettens egne datasystemer. Kun når en kamp er programmert på forhånd i våre digitale turneringssystemer, kan et kamera slås på, og det må da startes manuelt i sekretariatet.

Hele skrivet fra det norske håndboldforbund kan læses her: https://www.handball.no/nyheter/2022/12/trygg-stromming-av-breddeidretten/?fbclid=IwAR3CzZOSsVoJJq8C31akuyvhOJG1Ob_H9hmptjzG9AJHHmC_JSR9OLwDe8A