Indlæg: Hvor kommer fokuspunktet om hårdt spil fra?

Hvordan oplever I de særlige fokuspunkter for sæson 17-18, som JHF og dommerudvalget har bestemt sig for?

Sådan spørger Peder Vejsgaard, mangeårig iungdomstræner i Ry Håndbold. Han skriver følgende i sit indlæg:

Vi kan næsten ikke vente, kalenderen runder snart den 10. måned på året og med den en ny håndboldsæson.
Jeg har bevæget mig rundt i håndboldverden, siden jeg var 5 år gammel, først som børne- og ungdomspiller, dernæst som seniorspiller på liganiveau og de sidste 10 år som børnetræner. Med andre ord: JEG ELSKER HÅNDBOLD. Hvert år kommer der fra dommerudvalget særlige fokuspunkter som vi skal være opmærksomme på og fint med det.

"Træner-dommere"

Jeg er helt enig med JHF og dommerudvalget i, at vi trænere ikke skal ”dømme” kampene fra sidelinjen - og det er klart, at der skal være mere fokus på dette. Vi er trods alt forbilleder for de drenge og piger, der løber rundt inde på banen.

Mandsopdækning

Det andet fokuspunkt med mandsopdækninger er en gummiregel, der kan bøjes, så der vil der stadigvæk være mange diskussioner ude i hallerne, om det er offensivt forsvar eller mandsopdækning.

Jeg er dog bange for, at de offensive forsvarshold bliver dømt meget hårdt, og at vi vil se et mønster, hvor mange hold ikke orker diskussionerne med dommerne og går tilbage og dækker 6-0. Hvor ligger udviklingen her, når vi ikke kan dække forskellige forsvarssystemer og angrebsspillerne kun kan forholde sig til 6-0 forsvarer?????

I min optik er det langt vigtigere, at der bliver en større fælles forståelse af, hvad mandsopdækning er. Det er langt mere værdifuldt, at dommerudvalget kommer med små film fra ungdoms/breddekampe, der viser dette – så ingen skal tolke og kommentere i ord, men kan se forskellene visuelt. Det vil fjerne lange udmagrende og endeløse snakke med "jeg mener at” og en gang for alle gøre den i øvrigt gode regel til det den er – en regel mod passivisering af en bestemt spiller – synlig for alle både spillere, trænere OG dommere.

Hårdt spil

 

Med det tredje fokuspunkt, hvor man vil slå hårdt ned på det hårde spil, rammer JHF og dommerudvalget helt ved siden af. Hvor mange børne/ungdomstrænere har sagt til deres spillere: ”Gå ind og udøv vold”? Jeg har ikke mødt nogen i de 10 år, hvor jeg har været trænere, så hvor kommer det fra?

Jeg har i denne præsæson været tilskuer og trænere til HEI Elitecup, ÅH Cup og U16 kval samt en masse træningskampe, hvor der er blevet fortolket i øst og vest, godt og skidt.

Jeg var i går vidne til et træningsstævne for U14 2 div. drenge, og det var en meget frustrerende oplevelse - for både spillere, trænere og tilskuere.

Der blev i snit givet 10 udvisninger pr. kamp, hvilket var en klar overreaktion af dommerne. Her skal det skal lige tilføjes, at der ikke på noget tidspunkt var ond stemning mellem hold og spillere.

Jeg oplevede i en af kampene, at en spiller (ikke en af mine) får 3 x 2 min efter 18 min. spil i 1. halvleg, hvilket var en helt forkert vurdering. I en anden kamp spillede holdene på et tidspunkt 3 mod 4 (begge trænere var enige om, at det nogle helt absurde udvisninger, spillerne havde modtaget). Værst af alt, drengene var frustreret og forstod ikke den linje dommerne lagde. Trænerne for de 5 hold brugte mere tid på at ”samle” spillere op ude på bænken, der var blevet udvist, end coache spillerne inde på banen ... Det bliver godt nok svært fremadrettet at være håndboldtræner, hvis ikke du har en pædagogisk uddannelse.

Jeg håber virkelig, at dommerne og JHF vender ”tilbage” til den gamle linie, ellers kan vi lige så godt melde os ind i den lokal basketklub.

En lille "mandagsbøvs" fra en frustreret U14 træner fra RyH.